FOTOREPORTÁŽ: Prečo Fíni uspeli? Majú najlepšieho kapitána, najväčší talent v mužstve a najbláznivejších fanúšikov

NETKY.SK • 27 Máj 2019, 15:44 • 2 min
FOTOREPORTÁŽ: Prečo Fíni uspeli? Majú najlepšieho kapitána, najväčší talent v mužstve a najbláznivejších fanúšikov

BRATISLAVA - Hokejisti Fínska sa stali majstrami sveta pre rok 2019. Rovnako ako pred ôsmimi rokmi triumfovali v metropole Slovenska, tentokrát po finálovom víťazstve nad Kanadou 3:1. Hrdinom zápasu bol kapitán krajiny "tisícich jazier" Marko Anttila a nepriestrelný Kevin Lankinen v bránke "Suomi".

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Káder Fínska nežiaril pri tom žiadnými veľkými menami. Ide o mladý tím vyskladaný prevažne z hráčov fínskej ligy a dokonca aj niekoľkých nováčikov. Na lavičku Fínov sa po reprezentačnej odmlke vrátil opäť Jukka Jalonen, čo bol skvelý ťah. Tento výnimočný stratég pred ôsmimi rokmi na MS v Bratislave s mužstvom získal majstrovský titul. Mnohí fínsky výber aj vtedy považovali za outsiderov. Z hokejistov zlatého tímu z roku 2011 sa aktuálne v Košiciach a Bratislave nepredstavil nikto.

 

img

 

Dôvody prečo Fíni uspeli:

 

1. Mužstvo bez veľkých hviezd ukázalo neuveriteľnú mentálnu silu 

2. Kapitán Antilla má u spoluhráčov veľký rešpekt, potiahol tím a začal dávať góly vo vyraďovacej fáze

3. Kouč Jalonen - vždy keď príde do Bratislavy, získa najcennejšiu trofej

4. Fantastický Lankinen vychytal Rusov a vo finále kapituloval iba raz

5. V tíme Suomi sa predstavil najväčší talent MS, iba 18-ročný Kaapo kakko

6. Fíni majú najbláznivejších fanúšikov, počas finálového súboja vytvorili úžasnú atmosféru

 

FOTO: Slováci mali Macejka, fínskym maskotom bol odvážny Bikini Man

 

Fínsko sa ziskom tretieho titulu majstra sveta odpútalo od Spojených štátov amerických a momentálne mu v tabuľke historickej úspešnosti patrí šiesta priečka s medailovou bilanciou 3-8-3. Na čele je Rusko, ktoré má vrátane čias niekdajšieho ZSSR a SNŠ na konte 27 zlatých medailí.

Kanada sa prehrou vo finále pripravila o možnosť získať 27. titul majstra sveta a predstihnúť Rusko na čele historického poradia krajín. Kanaďania by sa pri rovnakom počte zlatých medailí dostali pred Rusov zásluhou väčšieho množstva strieborných kovov (15-10).

 

img
Gólový hrdina a kapitán hokejistov Fínska Marko Anttila v základnej časti šampionátu v siedmich zápasoch ani raz nebodoval. Vo štvrťfinále však gólom prispel k vyradeniu Švédov, v semifinále uštedril jediný a rozhodujúci gólový úder Rusom. Napokon vo finále sa dvoma gólmi postaral o to, že zámorská kolíska hokeja sa musí uspokojiť so striebrom.

Najmladší člen fínskeho mužstva Kaapo Kakko (nar. 13. 2. 2001) v priebehu niečo vyše roka zavŕšil málo vídaný zlatý hetrik. Šikovný 18-ročný krídelník najprv získal zlato s fínskym tímom na MS do 18 rokov, potom aj na MS do 20 rokov a aktuálne na Slovensku aj na šampionáte dospelých. So šiestimi gólmi sa vošiel do najlepšej desiatky strelcov šampionátu.

 

img
Fínsko utrpelo na zlatej ceste v Košiciach a Bratislave dve prehry. Najprv Fíni podľahli Američanom 2:3 po predĺžení a v poslednom skupinovom vystúpení v Košiciach prehrali aj s Nemcami 2:4. Tým prišli o výhodu postupu z prvého miesta v skupine. Prepustili ho práve neskoršiemu finálovému súperovi z Kanady.

V zlatom fínskom tíme boli len dvaja hráči z NHL, o ktorých sa právom hovorí, že sú nositeľmi najvyššej kvality. Boli nimi navyše mladíci: 19-ročný obranca Henri Jokiharju (Chicago) a 23-ročný útočník Juho Lammikko (Florida). Vo výbere Jukku Jalonena figurovalo až 14 hráčov z fínskych klubov, medzi nimi aj duo z Jokeritu Helsinki, ktorý účinkuje v KHL.

 

img
Vo výbere All Star šampionátu sa objavil len jeden fínsky hokejista - obranca Mikko Lehtonen. Rovnako tam bol jeden Kanaďan - útočník Mark Stone. Ten sa stal zároveň najužitočnejším hráčom MS 2019.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies