NATO a Austrália sa nakoniec dohodli na spolupráci

NETKY.SK • 7 August 2019, 11:32 • 2 min
NATO a Austrália sa nakoniec dohodli na spolupráci

CANBERRA - V dnešných hodinách zaznamenala Austrália veľmi dôležitý krok smerom zabezpečenia bezpečnosti, ktorú si vybrala od USA. Vyplynulo to z podpisu novej "dohody o posilnení partnerstva". Dôraz sa kladie predovšetkým na oblasť Tichého oceánu.

slovakia

left justify in out

Dokument podpísal v mene NATO jej šéf Jens Stoltenberg, ktorý je práve na dvojdňovej návšteve Austrálie. V mene austrálskej vlády dohodu, ktorá sa predlžuje každé dva roky, podpísala ministerka obrany Linda Reynoldsová.

 

img

 

"Hľadáme nové oblasti vzájomnej spolupráce v indo-pacifickom regióne," povedala Reynoldsová novinárom po podpise dohody v Sydney. Obe strany chcú okrem iného intenzívnejšie kooperovať v oblasti zaistenia prístupu ku vzácnym prvkom s kľúčovým významom pre vojenské technológie.

 

img

 

"Čím je bezpečnostné prostredie nepredvídateľnejšie a komplikovanejšie, tým je dôležitejšie to, aby sme zostali, pracovali a stáli spolu a chránili svetový poriadok založený na pravidlách. Takýto účel má partnerstvo medzi Austráliou a NATO," komentoval Stoltenberg.

 

img

 

Zároveň vyjadril znepokojenie nad krokmi Iránu v oblasti Hormuzského prielivu, ktoré podľa neho destabilizujú okolitý región. Austrália za tejto situácie zvažuje, že vyšle do Perzského zálivu bojové lode a lietadlá. Približne 300 austrálskych vojakov už pôsobí v rámci misie NATO v Afganistane.

 

img

 

K podpisu dohody a prehĺbenia vzťahov prišlo len deň po tom, ako Austrália odmietla akékoľvek rozmiestnenie amerických rakiet na svojom území.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies