Grécka vláda sa zrejme nevyhne privatizácii a penzijnej reforme

NETKY.SK • 24 Marec 2015, 10:59 • 2 min
Grécka vláda sa zrejme nevyhne privatizácii a penzijnej reforme

BRUSEL - Grécko si môže vybrať vlastnú podobu reforiem, ktoré sprístupnia úvery od medzinárodných veriteľov.

slovakia

left justify in out

Krajina sa však bude ťažko vyhýbať privatizácii a reforme penzijného systému, pretože majú výrazný vplyv na rozpočet. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľa EÚ. "Minulá vláda nedokončila "predošlé kroky“, ktoré sú nevyhnutné pre uvoľnenie poslednej splátky. Nič sa nezmenilo, predošlé kroky sú rovnaké. Opatrenia sa však môžu zmeniť v prípade, že neohrozia udržateľnosť dlhu,“ uviedol predstaviteľ EÚ.


Výber reforiem je citlivou politickou záležitosťou, keďže vládna strana Syriza vyhrala januárové voľby s tým, že ukončí politiku svojich predchodcov, vrátane úsporných opatrení. Ak veritelia odsúhlasia, že náhradný plán má ekvivalentný dosah ako pôvodne schválené opatrenia, Grécko dostane viac úverov z eurozóny a od Medzinárodného menového fondu.


Privatizácia bude pravdepodobne jednou z najvážnejších prekážok, uviedol predstaviteľ EÚ. Samotná privatizácia by mala iba v tomto roku priniesť do gréckeho rozpočtu 4 mld. eur. Vláda premiéra Aléxisa Tsíprasa nechce predávať štátny majetok, zaviazala sa však, že nezastaví privatizácie, ktoré sa už rozbehli. Ďalším problémovým bodom je penzijný systém. EÚ má obavy spojené s nastavením predčasného dôchodku. Tiež upozorňuje na to, že je potrebné prepojiť príspevky do systému s výškou benefitov, ktoré zo systému plynú. Predchádzajúca vláda pripravila zákon, ktorý by zlúčil doplnkové penzijne fondy. Nová vláda sa však tomu bráni, keďže by to znamenalo ďalšie škrty v dôchodkoch pre mnohých Grékov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies