Grécka centrálna banka očakáva ďalší pokles ekonomiky

NETKY.SK • 15 Jún 2016, 10:39 • 2 min
Grécka centrálna banka očakáva ďalší pokles ekonomiky

ATÉNY - Grécka ekonomika tento rok pravdepodobne klesne o 0,3 %, vyhliadky na budúci rok sa však zlepšujú aj vďaka dohode s medzinárodnými veriteľmi, ktorá Aténam minulý mesiac zabezpečila prístup k ďalšej finančnej pomoci. Uviedla to v stredu grécka centrálna banka.

slovakia

left justify in out

Za celý rok 2016 sa ekonomika pravdepodobne zmenší o 0,3 %, keď očakávaný rast v treťom a štvrtom kvartáli čiastočne vyváži pokles z prvého polroka, informovala banka.

 

Návrat ekonomiky k udržateľnému rastu podporí aj dohoda o znížení cieľovej hodnoty primárnych rozpočtových prebytkov. Tie má Grécko od roku 2018 udržiavať na úrovni 2 % hrubého domáceho produktu (HDP) namiesto skoršie vyžadovaných 3,5 % HDP.

 

Vlani sa Grécka ekonomika zmenšila o 0,2 %. Tohtoročný pokles hospodárstva o 0,3 % predpovedá krajine aj Európska komisia, podľa ktorej sa ekonomika vráti k rastu budúci rok, kedy posilní o 2,7 %.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies