Starosta Dolného Chotára, ktorý si objednal niekoľko vrážd, ide za mreže

NETKY.SK • 13 December 2021, 14:07 • 2 min
Starosta Dolného Chotára, ktorý si objednal niekoľko vrážd, ide za mreže

PEZINOK - V procese vypovedali desiatky svedkov, znalcov a poškodených. Vypovedali aj viacerí, na dlhé roky odsúdení, členovia skupiny sátorovcov a dvaja utajení svedkovia. Pojednávanie pred senátom Pamely Záleskej sa začalo ešte koncom júla 2020.

slovakia

left justify in out

Starosta Dolného Chotára František Dora je vinný z objednávok viacerých vrážd, činnosti v prospech zločineckej skupiny sátorovcov i ekonomickej trestnej činnosti. Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku ho za to odsúdil na 25-ročný trest odňatia slobody. Dostal aj trest prepadnutia majetku a 3-ročný ochranný dohľad. Súd uznal vinnými aj ďalších troch obžalovaných, v prípade jedného upustil od uloženia trestu.

 

img

 

Rozsudok ešte nie je právoplatný. "Minimálne od roku 2000 do 1. decembra 2010 poskytoval skupine prostriedky, služby a vytváral podmienky na zachovanie skupiny sátorovcov," vyhlásila predsedníčka senátu Pamela Záleská. Súhrnný 25-ročný trest dostal tiež jeho syn František Dora ml., ktorý je vinný z objednávky dvoch vrážd a ekonomickej trestnej činnosti.

 

Ladislav A. dostal 25-ročný úhrnný trest  za vykonanie dvoch vrážd a za drogový prečin. V prípade Rolanda Sz., ktorý sa mal podieľať na vykonaní jednej z objednaných vrážd, súd upustil od uloženia trestu. Rolanda Sz. už skôr odsúdili na 18 rokov. Všetci si majú odpykať svoje tresty v ústave s najprísnejším stupňom stráženia.

 

Prečítajte si tiež: Daniel Lipšic a OĽaNO reagovali na vyhlásenie Roberta Fica o nahrávkach z chaty

 

František Dora st. a Roland Sz. majú tiež povinnosť nahradiť poškodeným nemajetkovú ujmu 10 000 eur a sociálnej poisťovni takmer 100 000 eur. Nemajetkovú ujmu 10 000 eur majú poškodeným nahradiť aj František Dora ml. a Ladislav A. Nahradiť majú i vzniknutú škodu v hodnote takmer 10 000 eur.

 

 

img

 

Všetci štyria čelili obžalobe z viacerých vrážd, podvodu, drogovej trestnej činnosti, ako aj z členstva v skupine sátorovcov. Účelom vrážd malo byť umlčanie tzv. bielych koní. Muži vraj zastavili niektoré svoje obete pod zámienkou policajnej kontroly, v policajnom prestrojení ich presunli do priestorov bývalej čárdy, ktorá patrila ďalšiemu členovi skupiny. Obeti dali na ruky putá, niekoľko hodín ju strážili a potom presunuli na miesto s vykopaným hrobom. Tam ju zaškrtili. Vykonávatelia dostali za skutok vtedajšie tri milióny korún. Skupina sátorovcov vraj mala, podľa neoficiálnych informácií, na svedomí približne 100 ľudských životov.

 

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) navrhoval Františkovi Dorovi a Ladislavovi A. doživotný trest odňatia slobody. Pre Rolanda Sz. úhrnný 24-ročný a pre Františka Doru mladšieho 22-ročný trest. Starosta a Roland Sz. svoju vinu odmietli. Zvyšní dvaja sa v závere procesu k trestnej činnosti priznali. Dora mladší však odmietol, že by bol objednávateľom skutkov.

 

Možno vás zaujme: Dve zamestnankyne úradu práce v Pezinku vzali do väzby

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies