Straty štátu z nákupnej turistiky sú menšie ako zo zníženia DPH

NETKY.SK • 2 Február 2022, 17:17 • 2 min
Straty štátu z nákupnej turistiky sú menšie ako zo zníženia DPH

BRATISLAVA – Straty pre slovenský štátny rozpočet z tzv. nákupnej turistiky sú menšie, ako straty z prípadného zníženia dane z pridanej hodnoty (DPH). Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) k úvahám o znížení DPH na potraviny, ku ktorému pristúpili napríklad vlády v Maďarsku či Poľsku.

slovakia

left justify in out

„Podľa našich prepočtov to, čo (slovenská) štátna kasa stratí nákupmi (Slovákov) za hranicami, je výrazne menej, ako to, čo by štátna kasa stratila znížením DPH. Máme našťastie slobodný prechod cez hranice, takže ak niekto uzná za vhodné, že mu stojí za to ušetriť nejaké eurá pri nákupe za hranicami, je slobodný tak konať. Pre ochranu verejných financií je zodpovednejšie držať súčasnú sadzbu DPH, ako podliehať nejakej panike. Následne by totiž nikto zníženú sadzbu DPH už nezvýšil,“ spresnil.

 

img

 

Poznamenal, že Slovensko je štátom, ktorý 30 rokov „nebol schopný hospodáriť s plusom“. „Politici 30 rokov štát len a len zadlžovali. Ak máme byť zodpovední voči našim deťom a vnúčatám, tak nemôžeme robiť nezodpovedné kroky,“ podčiarkol. Doplnil, že v návrhoch na zníženie DPH na vybrané potraviny nevidí momentálne ekonomický zmysel. „Veríme v predpoklady aj Národnej banky Slovenska, aj ECB, že inflácia by mala v dohľadom čase začať klesať. Verím, že ten pokles bude rýchlejší, ako dúfame,“ dodal.

 

Možno vás zaujme: Ustanoviť skorší termín jesenných volieb by nemal byť zásadný problém



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona