Najväčší prínos slovenského predsedníctva v OBSE vidí Miroslav Lajčák na Ukrajine

NETKY.SK • 6 Január 2020, 12:40 • 2 min
Najväčší prínos slovenského predsedníctva v OBSE vidí Miroslav Lajčák na Ukrajine

BRATISLAVA – Najväčší prínos slovenského predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vidí minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) pri riešení konfliktov na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

"V čase, keď sme predsedníctvo prebrali, tak proces naplnenia minských dohôd bol zamrznutý. Dnes sme úplne inde a pri všetkej skromnosti poviem, že sme k tomu prispeli," uviedol v rozhovore.

 

Zoznam opatrení

Ako úradujúci predseda OBSE Lajčák absolvoval svoju prvú návštevu na Ukrajine. "Po nej sme dali dohromady zoznam deviatich opatrení na zvýšenie dôvery, ktorý som osobne prerokoval aj s ministrami zahraničných vecí Ukrajiny a Ruska. Robil som všetko pre to, aby sa tieto opatrenia naplnili," povedal minister Lajčák. Je rád, že z deviatich opatrení je päť splnených už úplne alebo čiastočne a plnia sa aj ďalšie z nich.

 

Dôležitým opatrením bola aj obnova zbombardovaného mosta, ktorý bol jediným priechodom cez kontaktnú líniu v Luhanskej oblasti. 

 

"Rekonštrukcia mosta, ktorá vrátila ľudom dôstojnosť, je naozaj viditeľná, ale dôležité je to, že došlo aj k výmene zajatcov, k stiahnutiu ťažkej techniky z línie kontaktu, k odmínovaniu a podarilo sa dosiahnuť prímerie. Ide jednoznačne o výrazný pokrok," zhodnotil Lajčák.

 

Bezpečnostná situácia

Minister spomenul aj situáciu v Náhornom Karabachu, Podnestersku či Gruzínsku. "Pokiaľ ide o situáciu v Náhornom Karabachu, medzinárodným formátom, ktorý sa jej venuje, sú takzvaní spolupredsedovia minskej skupiny. Ten vývoj ide malými krokmi, dôležité však z môjho pohľadu je, že proces pokračuje a bezpečnostná situácia je stabilizovaná," poznamenal.

 

 

Pri Podnestersku posun podľa Lajčáka negatívne ovplyvnili tohtoročné viacnásobné zmeny vlády v Moldavsku. "Objektívne sa dosiahlo menej než boli naše ambície, ale to bolo tým, že vždy prišla nová vláda s novou filozofiou. V každom prípade, my ako predsedníctvo sme robili všetko pre to, aby sme pomohli tomu procesu."

 

Pokiaľ ide o Gruzínsko, podľa ministra tam bola tiež snaha o pokračovanie dialógu zainteresovaných strán, sprostredkovaná prostredníctvom takzvaných ženevských neformálnych rokovaní.

 

OBSE ako platforma

"OBSE hrá vo všetkých týchto konfliktoch kľúčovú úlohu. Je hlavným, alebo v prípade Gruzínska jedným z troch hlavných hráčov, ale v tých ďalších je naozaj OBSE platformou, kde sa rieši ten vývoj. Niekde ide viditeľnejšie, ako v prípade Ukrajiny, niekde je menej viditeľný, ale dôležité je, že tie procesy bežia, že máme formát, kde sa ľudia stretávajú, kde rokujú a hľadajú sa riešenia a verím, že sa pohneme ďalej," povedal Lajčák.

 

Slovensko prebralo predsedníctvo v OBSE 1. januára 2019 od Talianska a tradične fungovalo na princípe takzvaného systému trojky. To znamená, že bývalé, súčasné a nastupujúce predsedníctvo  spolupracujú, čím sa garantuje kontinuita a podľa Lajčáka je takýto systém dobrý.

 

"Slovensko bude teraz súčasťou trojky s Albánskom a so Švédskom a sme pripravení sa podeliť o naše nadobudnuté skúsenosti," dodal.

 

Minister prirovnal OBSE k vlaku, ktorý istým spôsobom mení strojvodcu. "Každá predsednícka krajina prichádza s nejakými svojimi prioritami. Od Albánska sa, samozrejme, očakáva, že v nich budú pokračovať, a teda, že podporia príslušné štruktúry a mechanizmy," uzavrel. Albánsko prevzalo predsedníctvo OBSE 1. januára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies