Stúpa počet útokov žralokov?

NETKY.SK • 14 Marec 2023, 15:05 • 2 min
Stúpa počet útokov žralokov?

19. februára zahynul austrálsky turista pri útoku žraloka na francúzskom tichomorskom území Novej Kaledónie. 59-ročný muž plával približne 150 metrov od brehu pláže Chateau-Royal južne od Nouméa, keď na neho zaútočil žralok a spôsobil mu smrteľné zranenia.

slovakia

left justify in out

Podľa Floridského prírodovedného múzea, ktoré od roku 1958 vedie evidenciu útokov žralokov na celom svete, je táto oblasť Novej Kaledónie, vzdialená 1200 km východne od Austrálie, na 13. mieste na svete v celkovom počte útokov žralokov. V januári došlo v blízkosti pláže Chateau-Royal k ďalším dvom útokom žraloka, pričom jeden z nich sa týkal 49-ročného plavca, ktorý utrpel vážne zranenia, a druhý surfera, ktorému sa podarilo vyviaznuť bez zranení.

 

Tento najnovší útok sa stal len niekoľko týždňov po inom smrteľnom útoku žraloka v rieke v meste Perth v západnej Austrálii, pri ktorom zomrelo 16-ročné dievča. Spolu s útokom zo začiatku januára, pri ktorom veľký biely žralok usmrtil potápača pri pobreží Mexika, sa teda v čase písania tohto článku počet smrteľných útokov v roku 2023 zvýšil na tri.

 

Podľa štatistík sa v roku 2021 po troch po sebe nasledujúcich rokoch poklesu počet útokov žralokov na celom svete zvýšil, pričom v tomto roku výskumníci zaznamenali 73 nevyprovokovaných útokov v porovnaní s 52 uhryznutiami v roku 2020. Hoci sa na základe týchto údajov môže zdať, že počet nevyprovokovaných útokov žralokov stúpa, ostáva na úrovni päťročného priemeru 70 prípadov ročne. Mnohí sa domnievajú, že uzavretie pláží v roku 2020 v dôsledku pandémie mohlo byť dôvodom, prečo bol počet útokov nižší, preto číslo teraz pôsobí dramatickejšie, než naozaj je.

 

V roku 2022 bol celkový počet nevyprovokovaných uhryznutí žralokom tiež výrazne nižší ako priemer, pričom v minulom roku bolo zaznamenaných celkovo 57 nevyprovokovaných útokov, z ktorých päť skončilo smrťou napadnutého. Bol to pokles oproti 9 úmrtiam v roku 2021 a 10 v roku 2020. No keďže v roku 2023 došlo už k trom smrteľným útokom žralokov, možno sme svedkami opätovného nárastu?

 

Príčinou zvýšeného počtu útokov žralokov sú údajne klimatické zmeny a zvyšujúce sa teploty, ktoré vyháňajú viac ľudí na pláže práve v čase, keď sa populácia žralokov obnovuje a žraloky možno plávajú bližšie k pobrežiu, aby sa nakŕmili. Ak však vezmeme do úvahy, koľko ľudí ide do vody, je pravdepodobnosť útoku žraloka nesmierne nízka.

 

Hoci mnohí ľudia majú strach z útoku jedného z týchto majestátnych tvorov, mnohí experti tvrdia, že pravdepodobnosť iných nepríjemných zážitkov je podstatne vyššia než útok žraloka. Šanca, že sa stanete obeťou útoku žraloka, je 1 k 3 748 067 v porovnaní s ochorením srdca, ktoré v USA zabíja každého piateho obyvateľa. Je ešte pravdepodobnejšie, že vás zasiahne blesk alebo vyhráte v niektorom z najlepších high roller kasín než, že vás uhryzne žralok.

 

Vedci nevedia s istotou povedať, prečo žraloky útočia na ľudí. Jednou z možností je, že sa cítia ohrozené, najmä preto, že keď sú ľudia v mori, nachádzajú sa na území žralokov. Ďalšou možnosťou je prípad „pomýlenia si identity“, keď si žraloky môžu pomýliť plavcov alebo surferov s potravou, napríklad s tuleňom alebo rybou. V prospech tohto vysvetlenia hovorí aj to, že žralok človeka uhryzne, ale málokedy zožerie.

 

A hoci je málo pravdepodobné, že vás žralok uhryzne, väčšina ľudí sa ho stále bojí. Vedci, ktorí skúmajú, prečo sa ho bojíme, sa domnievajú, že film „Čeľuste“ z roku 1975 spôsobil u celej generácie ľudí galeofóbiu – iracionálny strach zo žralokov. Okrem toho na postoj a vnímanie ľudí vplývajú médiá a tie často zveličujú nebezpečenstvo, ktoré zvieratá predstavujú.

 

Hoci sa doterajšie údaje za január a február zdajú byť pomerne vysoké, je bežné, že v interakciách medzi žralokmi a ľuďmi dochádza k ročným výkyvom. Bude zaujímavé sledovať, či klimatické zmeny a otepľovanie vôd ovplyvnia počet útokov žralokov v budúcnosti, alebo sa ich počet skutočne zníži. S istotou však vieme, že ľudia sú pre žraloky v skutočnosti škodlivejší – odhaduje sa, že ročne je zabitých 100 miliónov žralokov, takže hoci sa ich možno bojíme, v skutočnosti by sa žraloky mali viac báť nás.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies