Čo si zbaliť do cestovnej lekárničky?

NETKY.SK • 10 Júl 2023, 13:00 • 2 min
Čo si zbaliť do cestovnej lekárničky?

BRATISLAVA - Cestovnú lekárničku treba prispôsobiť svojmu zdraviu, ale aj cieľovej destinácii.

slovakia

left justify in out

"Obsah cestovnej lekárničky závisí od krajiny, do ktorej cestujeme, a aj od dĺžky pobytu a dostupnosti zdravotnej starostlivosti," radí zástupkyňa hlavného hygienika SR so zameraním na deti a mládež Jana Hamade. Cestovná lekárnička by mala podľa odborníčky obsahovať lieky, ktoré cestujúci bežne používa, tiež lieky proti horúčke, bolestiam, hnačke, zápche a nevoľnosti pri tzv. chorobe z pohybu.

 

 

Zabaliť treba aj kvapky do nosa, očí a uší, lieky proti alergickým reakciám (antihistaminiká), ako aj krém po uštipnutí hmyzom. Okrem toho by nemal chýbať ani repelent, dezinfekčný prostriedok, pohotovostné obväzy, náplasti, pinzeta či nožničky. Je tiež dobré pribaliť si lieky proti plesňovej infekcii nôh, prípadne lieky na ochranu proti malárii. "Príbalové letáky všetkých liekov si prečítajte ešte doma pred odchodom. Je nutné splniť všetky podmienky na skladovanie a uchovávanie liečiv, prísne dodržiavať indikácie, kontraindikácie, zohľadniť vedľajšie účinky a interakcie s inými liekmi. Lekárnička musí byť v suchu, chlade a tme, aby nedošlo k poškodeniu jej obsahu," upozornila Hamade. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
TASR/KB Netky, Foto: unsplash
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies