Stále viac firiem hľadá zamestnancov, ktorí sa nemusia ukázať na pracovisku

NETKY.SK • 2 September 2021, 09:46 • 2 min
Stále viac firiem hľadá zamestnancov, ktorí sa nemusia ukázať na pracovisku

BRATISLAVA - Na Slovensku sa neustále zvyšuje počet pracovných ponúk na prácu z domu. Podľa portálu Profesia má tento trend stúpajúci charakter.

slovakia

left justify in out

Firmy v pracovných inzerátoch čoraz častejšie ponúkajú prácu na diaľku. Druhý štvrťrok 2019 priniesol na portál Profesia.sk iba 134 pracovných ponúk, ktoré nepožadovali príchod na pracovisko. Z celkovej ponuky predstavoval tento počet približne 0,2 percenta.

 

Situácia sa však vplyvom pandémie výrazne zmenila. Za druhý štvrťrok tohto roka je takýchto ponúk 13-krát viac. Zamestnávatelia totiž uverejnili v druhom štvrťroku tohto roka 1 777 ponúk na teleprácu, čo predstavuje 2,2 percenta. Spoločnosť Profesia o tom informovala v tlačovej správe.

Rastúci trend v počte ponúk práce na diaľku pokračuje aj v treťom kvartáli tohto roka. Firmy od 1. júla do 26. augusta uverejnili ďalších 1 050 ponúk bez požiadavky príchodu na pracovisko. Zo všetkých ponúk ide o 2,4 percenta.

 

Najčastejšie ide o pracovné pozície v informačných technológiách. V treťom štvrťroku tohto roka sa takáto práca ponúka vo viac ako 13 percentách inzerátov v tomto sektore. Práca na diaľku je okrem toho najrozšírenejšia v prekladateľstve, médiách a v marketingu.

„Celkovo môžeme vidieť, že takáto práca je najrozšírenejšia najmä pri povolaniach, ktoré vyžadujú programátorské skúsenosti," uviedla Profesia. Túto skutočnosť mohlo podľa spoločnosti ovplyvniť aj to, že firmy v IT majú dlhodobý problém s hľadaním špecialistov na programátorské inzeráty práce.

 

Ak teda uchádzačom dajú možnosť pracovať odkiaľkoľvekk, vedia si zvýšiť cieľovú skupinu. Firmy už nie sú limitované hľadaním ľudí, ktorí bývajú alebo chcú bývať v okolí ich pôsobiska. Mimo IT pozícií prácu na diaľku zamestnávatelia najviac ponúkajú v pracovných inzerátoch na editorov, grafických dizajnérov, prekladateľov, novinárov či copywriterov.

 

 

Mohlo by vás zaujímať: Výška minimálnej mzdy sa od januára zvýši! O koľko si prilepšíte?

 

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies