Východným Slovenskom sa prehnalo tornádo. Obyvatelia obce Ploské rátajú rozsiahle škody

NETKY.SK • 22 Apríl 2021, 19:35 • 2 min
Východným Slovenskom sa prehnalo tornádo. Obyvatelia obce Ploské rátajú rozsiahle škody

KOŠICE – Tornádo zasiahlo menšiu obec Ploské, časť Ortáše. Obyvatelia hlásia rozsiahle škody na ich majetku. Niektorí majú poškodené rodinné domy či strechy.

slovakia

left justify in out

O vyčíňaní počasia informoval Slovenský hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti. To, že išlo o tornádo potvrdil až o niekoľko hodín po podrobnej analýze videozáznamov, ktoré získali od miestnych občanov.

 

"S vysokou pravdepodobnosťou išlo o tornádo. Informácie stále zbierame," uviedol SHMÚ. Na výskyt takýchto vzdušných vírov si pravdepodobne budeme musieť na Slovensku časom zvyknúť, keďže v minulosti išlo o veľmi zriedkavé úkazy. V posledných rokoch sa však tornáda vyskytujú na našom území oveľa častejšie.

 

 

V popoludňajších hodinách občania obce Ploské spozorovali lievikovitý oblak, ktorý sa vznášal nad ich domami. Ľudia, ktorí videli tornádo na vlastné oči opísali, že tesne pred tým ako sa vytvorilo, začalo silno pršaťpadali krúpy. Celé to trvalo iba niekoľko minút. Obyvatelia majú poškodené domy či zničené strechy.

 

"Zamračilo sa a odrazu taký vír prišiel, že plechy lietali najmenej 30 metrov. Fontánu rozbilo, strechy z jednej, druhej, z tretej strany, hospodársku budovu. Všetko nové, ani nie desaťročné. Je to veľká škoda," povedal pre TASR majiteľ jedného z poškodených rodinných domov Vincent Kováč.

 

img

 

Dodal, že vír prišiel z neďalekého lesa a rútil sa rovno na dedinu. To čo zobral so sebou sa teraz nachádza na okolitých poliach či lúkach. "Škridly zo striech sú poroznášané, porozbíjané, povynášalo to veci na pole, na lúky, do lesa. Jeden dom bol kolaudovaný len minulý rok. Teraz sa čaká na 'poisťovákov', aby to zdokumentovali, a uvidíme čo ďalej. V prípade, že treba pomôcť, máme dobrovoľný hasičský zbor aj ľudia z dediny sú ochotní," skonštatoval starosta Ploského František Petro.

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies