Glváč: Predbežné oznámenie k radarom do Štedrého dňa

NETKY.SK • 18 December 2014, 09:43 • 2 min
Glváč: Predbežné oznámenie k radarom do Štedrého dňa

BRATISLAVA – Predbežné oznámenie o nákupe radarov pre Ozbrojené sily SR by malo byť zverejnené ešte do Štedrého dňa, uviedol na otázku agentúry SITA minister obrany Martin Glváč. Dodal, že sekcia vyzbrojovania pripravuje materiály tak, aby do Štedrého dňa bolo zverejnené predbežné oznámenie a následne v januári vyhlásené výberové konanie.

slovakia

left justify in out

Glváč na začiatku decembra po rokovaní Bezpečnostenej rady SR a vlády informoval, že radary sa Slovensko pokúsi zabezpečiť cez výberové konanie. Slovensko v prvom rade potrebuje dva veľké radary, pričom jeden radar stojí okolo 20 miliónov eur, spresnil minister. Situáciu s vojenskými radarmi musíme vyriešiť pre sankcie voči Rusku. Nie je totiž možné predĺžiť životnosť súčasným ruským radarom. Celý proces musíme uzavrieť do roka a minister verí, že sa tak stane. Vo výberovom konaní bude veľmi dôležitá cena, kompatibilita a technické parametre, ktoré si definujú ozbrojené sily. Minister dodal, že jednou z možností je aj nákup starších radarov. „Ak by bola zaujímavá cena, je to jedna z možností,“ pripustil. Minister uviedol, že komunikujú aj zo Zastúpením SR pri NATO a budú sa snažiť o nejakú možnosť financovania z rôznych fondov Aliancie. „Slovensko si sankcie nevymyslelo. Urobili nám škrt cez rozpočet, my sme chceli predĺžiť životnosť našich radarov do roku 2020,“ dodal. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies