Pribúdajú nehody, ktoré spôsobuje ľad padajúci z návesov nákladných vozidiel

NETKY.SK • 17 Január 2024, 09:46 • 2 min
Pribúdajú nehody, ktoré spôsobuje ľad padajúci z návesov nákladných vozidiel

BRATISLAVA - Podľa štatistík UNIQA zapríčiňuje padajúci ľad z nákladných áut aj túto zimu čoraz viac nehôd. Polícia preto upozorňuje vodičov na povinnosť odstrániť z vozidla a z nákladu kusy ľadu a snehu, ktoré by sa počas jazdy mohli uvoľniť. Za nesplnenie tejto povinnosti hrozí pokuta.

slovakia

left justify in out

V prípade, že sneh alebo ľad padajúci z nákladného auta poškodí auto iného, poškodený si takýto nárok môže uplatniť z Povinného zmluvného poistenia vodiča nákladného auta.

 

„Každú zimu evidujeme desiatky takýchto udalostí. Minulý rok sme v poisťovni riešili prípad, keď padajúci ľad z kamióna rozbil čelné sklo za ním idúceho auta a črepiny vážne zranili vodičku. Keďže udalosť sa stala na obchvate, ktorý je pod kamerami, polícia vedela identifikovať vodiča a škoda sa hradila z jeho PZP,“ hovorí riaditeľ likvidácie škôd z motorových vozidiel UNIQA Jiří Moravec.

Vodiči nákladných vozidiel, ktoré škodu spôsobia, totiž len málokedy zastavia a pokračujú ďalej v jazde. „Poškodeným vodičom preto odporúčame, aby v takýchto prípadoch kontaktovali políciu a ak je to možné, zapísali si ŠPZ návesu nákladiaku, ktoré spôsobilo škodu,“ radí J. Moravec z UNIQA.

 

Pomôcť môže aj videozáznam z kamery v aute a pokiaľ jednoznačne preukazuje skutkový stav, ako je vinník nehody alebo osoba zodpovedná za poškodenia vozidla, určite naň poisťovňa pri plnení prihliada a takéto video môže výrazne urýchliť vybavenie poistnej udalosti. V prípade, že poškodený nevie zdokumentovať vinníka, škoda na automobile sa hradí z jeho havarijného poistenia, ak ho má uzatvorené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: UNIQA, Foto: UNIQA
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies