Globálnym akciám sa v roku 2023 darilo, indické prekvapili, čínske naopak sklamali

NETKY.SK • 9 Január 2024, 15:42 • 2 min
Globálnym akciám sa v roku 2023 darilo, indické prekvapili, čínske naopak sklamali

BRATISLAVA - Pre globálne akcie bol rok 2023 silným rokom. K najlepším patrili, možno trochu prekvapujúco, indické akcie. Naopak, investorov sklamala Čína. Výkonnosť jej akcií zaostala za očakávaniami, a v porovnaní s rozvinutými trhmi, sklamali aj rozvíjajúce sa trhy. Na čo sa môžeme pripraviť v roku 2024?

slovakia

left justify in out

Silný rok pre Indiu a globálne akcie

Tento rok bol rokom nesplnených predpovedí. Napríklad Čína nedosiahla očakávané ekonomické oživenie, globálna ekonomika neskĺzla do recesie, inflácia sa dlho držala na vysokých číslach a úrokové sadzby taktiež zostali na vysokých úrovniach.

 

Banková kríza spojená s koncom viacerých bankových domov sa akoby len zázrakom vyhla naplneniu čiernych predpovedí. Napokon sa však ukázalo, že riziko zostalo izolované medzi niekoľkými bankami so slabou kontrolou rizika. A napokon – game changerom technologických akcií a všeobecnejšieho sentimentu sa ukázala byť umelá inteligencia.

Fragmentácia svetových trhov

Fragmentácia svetových trhov je síce zlou správou pre Čínu, ale dobrou pre krajiny ako Mexiko, India, Vietnam, Indonézia, Južná Kórea a Japonsko. To vyústilo aj do skutočnosti, že indické akcie tento rok patrili medzi najvýkonnejšie a v dolárovom vyjadrení vzrástli až o 19,3 %.

 

Darilo sa aj rozvinutým trhom, ktoré medziročne poskočili o 23,1 %, keď americké akcie sa posilnili o 26,5 % a európske akcie o 18,7 %. Len pre porovnanie – čínske akcie klesli o 12,8 %.

 

„Väčšinu tohto nárastu však spôsobil rastúci pomer P/E (Price to Earnings – pomer trhovej ceny akcie k čistému zisku za jednu akciu), keďže rast ziskov bol nepatrný. To znamená, že v roku 2024 musia spoločnosti ukázať rast ziskov, aby ospravedlnili svoju trhovú hodnotu,“ upozorňuje akciový stratég Saxo Bank Peter Garnry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: FinReport, Foto: NEOMA Business School (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies