Účasť na prevencii rakoviny na Slovensku nie je dostatočná

NETKY.SK • 4 Február 2023, 16:00 • 2 min
Účasť na prevencii rakoviny na Slovensku nie je dostatočná

BRATISLAVA - Témam v oblasti onkológie sa venuje väčšia pozornosť ako v minulosti. Je však zrejmé, že účasť na prevencii nie je dostatočná. Pre TASR to uviedla riaditeľka Národného onkologického inštitútu (NOI) Mária Rečková.

slovakia

left justify in out

Reagovala tak na výsledky správy OECD, podľa ktorej výskyt rakoviny a úmrtnosť na rakovinu na Slovensku presahuje priemer EÚ. "Počet úmrtí môže vo všeobecnosti odrážať predovšetkým to, v akom štádiu je ochorenie iniciálne diagnostikované, teda čím pokročilejšie, tým je vyššia pravdepodobnosť úmrtia na dané ochorenie, ale môže tiež odrážať celkový zdravotný stav populácie a v neposlednom rade možnosti onkologickej liečby," priblížila. V prípade rakoviny krčka maternice, pri ktorej Slováci zaznamenávajú jednu z najvyšších mier úmrtnosti, je podľa nej možné ochoreniu predísť. Zdôraznila potrebu primárnej prevencie, teda očkovania proti HPV, a sekundárnej prevencie - skríningového vyšetrenia.

 

img

 

Rečková pripomenula, že vláda v roku 2018 schválila Národný onkologický program a témam v onkológii sa preto venuje väčšia pozornosť ako v minulosti. "Avšak podľa dostupných údajov je zrejmé, že účasť na prevencii na Slovensku nie je dostatočná. Stále je čo doháňať v oblasti dostupnosti onkologickej liečby či podpornej, paliatívnej starostlivosti a starostlivosti na konci života, ale aj v oblasti klinického výskumu," ozrejmila. Preventívne kroky sa v počte novodiagnostikovaných prípadov a v štatistikách mortality podľa nej prejavia až neskôr. "Môže to byť rádovo až aj o desať rokov, preto uskutočnené kroky nemusia byť v súčasnosti ešte viditeľné," doplnila.

 

Krátkodobé ukazovatele však podľa nej tiež neukazujú zvýšenie účasti na onkologickom skríningu. Rečková zdôraznila, že v rámci zníženia chorobnosti a úmrtnosti na onkologické ochorenia je dôležitá kontinuálna politická a finančná podpora Národného onkologického programu. V ňom sú podľa nej zastrešené všetky aktivity od prevencie cez diagnostiku, liečbu, po výskum a vývoj. "V rámci Národného onkologického programu sú zadefinované aj osvetové a edukačné aktivity, ktoré z tohto pohľadu majú významnú úlohu," dodala. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies