Viškovič kritizuje vynesený rozsudok ICTY nad bývalým bosnianskosrbským lídrom

NETKY.SK • 20 Marec 2019, 20:36 • 2 min
Viškovič kritizuje vynesený rozsudok ICTY nad bývalým bosnianskosrbským lídrom

HAAG - Radovan Viškovič, premiér Republiky Srbskej, kritizoval dnešné rozhodnutie odvolacieho senátu tribunálu OSN. Bývalý bosnianskosrbský líder Radovan Karadžič sa vďaka tejto inštitúcii dostal do väzenia na doživotie. Bolo za tým však systematické vyvražďovanie, genocída a vojnové zločiny proti ľudskosti.

slovakia

left justify in out

Viškovič označil tribunál v holandskom Haagu za politický súd a poznamenal, že "nikto nenesie zodpovednosť za zločiny spáchané proti Srbom".

 

img

premiér Republiky Srbskej Radovan Viškovič

 

Mnohí Srbi považujú tribunál v Haagu za protisrbský pri riešení prípadov z bosnianskej vojny, ktorá zanechala viac ako 100 000 mŕtvych a milióny ľudí bez domova. Karadžičom založená a počas vojny vedená Srbská demokratická strana (SDS), ktorá stále pôsobí v Bosne a Hercegovine, v minulosti tvrdila, že jediným cieľom tribunálu v Haagu je "hanobenie srbského národa". Dnes navyše na margo verdiktu uviedla, že je "neopodstatnený a škandalózne nespravodlivý".

 

img

súdny tribunál v Haagu

 

Súd podrobil kritike aj Karadžičov právnik Goran Petronijevič. Verdikt označil za "nehanebný". Podľa jeho vyjadrenia ide "o čisto politické rozhodnutie, ktoré nie je založené na práve". Petronijevič poznamenal, že verdikt "nepomôže zmiereniu v Bosne" medzi tamojšími Moslimami a Srbmi. Súd sa podľa neho rozhodol pod tlakom Západu namiereným proti Republike srbskej.

 

img

Karadžičov právnik Goran Petronijevič

 

Odvolací senát tribunálu v holandskom Haagu v stredu oznámil, že "ukladá doživotný trest odňatia slobody" Karadžičovi po tom, čo zamietol jeho odvolanie proti verdiktu z roku 2016, keď bol uznaný za vinného z genocídy, vojnových zločinov či zločinov proti ľudskosti. Z pôvodne vymeraných 40 rokov väzenia mu zvýšil trest na doživotie.

 

img

bývalý bosnianskosrbský líder Radovan Karadžič

 

Verdikt nad Karaždičom vyniesol v marci 2016 Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY), ktorý však ukončil svoju činnosť koncom roka 2017. Karadžičove odvolanie preto riešil Mechanizmus OSN pre medzinárodné trestné tribunály (MICT).

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies