Rusko so zásadným vyhlásením k dohode s USA!

NETKY.SK • 9 August 2022, 6:0 • 2 min
Rusko so zásadným vyhlásením k dohode s USA!

MOSKVA - Rusko v pondelok oznámilo Spojeným štátom, že dočasne pozastavuje vykonávanie inšpekcií vo svojich zbrojných zariadeniach v rámci novej dohody o znižovaní počtu jadrových zbraní START.

slovakia

left justify in out

Zmluva New Start, ktorú v roku 2010 podpísali vtedajší prezidenti USA a Ruska – Barack Obama a Dmitrij Medvedev – mala pôvodne vypršať vo februári 2021.

 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov minulý týždeň  vyhlásil, že Spojené štáty sa zatiaľ nepokúsili o obnovenie rokovaní s Ruskom o dosiahnutí novej dohody o obmedzení jadrových zbraní, ktorá by nahradila zmluvu známu ako New Start.

 

Z domova: Richard Sulík reaguje na obvinenia, že sa tajne stretol a rokoval s poslancom Sujom

 

img


K rozhodnutiu pozastaviť inšpekcie Moskvu údajne viedlo „naliehanie Washingtonu na bezodkladné obnovenie inšpekčnej činnosti za podmienok, ktoré nereflektujú súčasnú realitu." Moskva ďalej uviedla, že „podmienky navrhované Washingtonom by poskytovali Spojeným štátom jednostranné výhody, pričom Ruskej federácii by prakticky znemožnili vykonávanie inšpekcií na americkom území."


img

 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí však dodalo, že ruská vláda bude naďalej dodržiavať svoje záväzky vyplývajúce z dohody. Sergej Lavrov ešte minulý týždeň upozornil, že ak sa ju nepodarí vyrokovať novú zmluvu, povedie to k oslabeniu svetovej bezpečnosti.

 

Ukrajina: Rusko žiada MAAE, aby spravila kontrolu v Záporožskej elektrárni, Kyjev to odmieta



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona