Afganistan zasiahlo ďalšie silné zemetrasenie, hlásia 80 zranených

NETKY.SK • 11 Október 2023, 09:45 • 2 min
Afganistan zasiahlo ďalšie silné zemetrasenie, hlásia 80 zranených

KÁBUL - Najmenej 80 zranených si vyžiadalo v stredu skoro ráno ďalšie silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3 v provincii Herát na západe Afganistanu, ktorú už počas uplynulého víkendu zasiahlo ničivé zemetrasenie a séria silných dotrasov.

slovakia

left justify in out

Najnovšie zemetrasenie zrovnalo zo zemou aj približne 700 domov v obci Chahak, ktorú predošlé otrasy nepostihli. Dosiaľ však nehlásili nijaké obete, keďže tamojší obyvatelia sa v uplynulých dňoch z oblasti preventívne evakuovali do dočasných stanových prístreškov. Stredajšie zemetrasenie vyvolalo v oblasti aj zosuv pôdy, ktorý zablokoval jednu z hlavných cestných komunikácií.

Epicentrum najnovších otrasov, vchádzajúcich z hĺbky 10 kilometrov, stanovila americká geologická služba (USGS) neďaleko mesta Herát, metropole rovnomennej provincie.

Zemetrasenie s magnitúdou 6,3 a séria dotrasov zasiahli uplynulú sobotu oblasť v okolí mesta Herát. Otrasy úplne zrovnali zo zemou prinajmenšom 20 dedín a podľa afganskej vlády vedenej Talibanom pri nich zahynulo najmenej 2400 ľudí a ďalších vyše 2000 utrpelo zranenia. Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (UN OCHA) uvádza, že otrasy si vyžiadali viac ako 1000 mŕtvych, pričom ich následky postihli vyše 11.000 ľudí. Taliban obyvateľom zasiahnutej oblasti prisľúbil výstavbu nových domov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / AP / DPA Foto: Cebu Daily News - Inquirer.net
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies