George Herbert Walker Bush starší bol 41. prezidentom USA, má 90 rokov

NETKY.SK • 11 Jún 2014, 13:49 • 2 min
George Herbert Walker Bush starší bol 41. prezidentom USA, má 90 rokov

MILTON/BRATISLAVA - George Herbert Walker Bush starší bol 41. prezidentom USA. Vo štvrtok 12. júna sa dožíva životného jubilea 90 rokov.

slovakia

left justify in out

V úrade hlavy štátu pôsobil v rokoch 1989-1993. Rozhodujúcim momentom jeho prezidentovania bola vojna v Perzskom zálive.
     

Goegre Bush st. sa narodil 12. júna 1924 v americkom Miltone. Pochádza z rodiny, kde bola služba verejnosti tradíciou. Študoval na akadémii v americkom Andoveri a keď mal 18 rokov, vstúpil do armády. Ako najmladší letec námorníctva USA sa počas druhej svetovej vojny zúčastnil 58 útočných misií. Počas jednej akcie ho zostrelili Japonci a zachránila ho americká ponorka. Bush dostal ocenenie - kríž za hrdinstvo. Po vojne študoval na univerzite Yale, exceloval v športe aj v štúdiu, zamestnali ho v petrochemickom priemysle. Oženil sa v roku 1945, s manželkou Barbarou mali šesť detí. Jeho syn George Walker Bush ml. v období rokov 2001-2009 tiež zastával najvyšší post v krajine vo funkcii 43. prezidenta USA.
     

Po vstupe do politického života v roku 1952 zvolili Goegra Busha st. za senátora za americký štát Connecticut, dve volebné obdobia pôsobil s kongrese Texasu. V roku 1980 neúspešne kandidoval za republikánov na post prezidenta USA. Aj keď nevyhral, stal sa viceprezidentom 40. prezidenta USA (1981-1989) Ronalda Reagana. Do jeho pôsobnosti okrem iných úloh spadal protidrogový program. V roku 1988 opäť kandidoval v prezidentských voľbách za Republikánsku stranu, vyhral voľby a stal sa 41. prezidentom USA.
     

Vo funkcii hlavy štátu čelil dramaticky sa meniacemu svetu. Po 40 rokoch skončila Studená vojna, sovietske komunistické impérium sa rozpadlo, padol Berlínsky múr v Nemecku a začalo sa črtať nové usporiadanie Európy. Tento krok bol začiatkom pádu komunistického režimu vo východnej Európe. V inej časti americkej zahraničnej politiky prezident Bush st. poslal do Panamy ozbrojené jednotky, ktoré dostali pred súd v USA generála Manuela Noriegu, drogového bosa.
     

Najvýznamnejšia úloha na neho čakala počas invázie irackého prezidenta Saddáma Husajna do Kuvajtu v auguste 1990. Bush poslal do Perzského zálivu do operácie Púštna búrka 425.000 Američanov, ktorí sa pripojili k ostatným jednotkám a po týždni bombardovania vo februári 1991 porazili miliónovú irackú armádu. Pri 20. výročí vojny v Perzskom zálive v roku 2011 sa bývalý americký prezident George Bush st. vyjadril, že je spokojný s tým, že rozhodujúcim momentom jeho prezidentovania bola vojna v Perzskom zálive. A neľutuje ani zastavenie vojny, po ktorom si Saddám Husajn udržal moc v Iraku.
     

Napriek veľkej popularite za svoje vojenské a diplomatické triumfy sa prezident Bush st. ťažko vyrovnával s problémami na domácej pôde, s potácajúcou sa ekonomikou, vzrastom násilia v sídlach a pokračujúcim vysokým deficitom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies