Palestínčania v pásme Gazy protestujú proti Trumpovej anexii

NETKY.SK • 1 Júl 2020, 16:40 • 2 min
Palestínčania v pásme Gazy protestujú proti Trumpovej anexii

GAZA - Desaťtisíce Palestínčanov protestovali počas dnešného dňa v pásme Gazy proti zámeru Izraela anektovať časti okupovaného Predjordánska a proti blízkovýchodnému mierovému plánu prezidenta USA Donalda Trumpa.

slovakia

left justify in out

Anexia podľa Izraelu prebehne

Jeden z členov izraelskej vlády vyhlásil, že k plánovanej anexii určite dôjde v priebehu júla. Najskôr však musí detaily izraelského plánu schváliť prezident Trump, uviedol izraelský minister pre regionálnu spoluprácu Ofir Akunis.

 

img

 

Do protestov sa zapojil aj Hamas

Niekoľko desiatok tisíc demonštrantov s palestínskymi vlajkami sa dnes preto zišlo v meste Gaza. Protestujúci skandovali heslá proti Izraelu a proti Trumpovmu mierovému plánu. Na demonštrácii vystúpil aj Jahjá Sinwár, líder islamistického hnutia Hamas, ktoré ovláda pásmo Gazy. Vyhlásil, že Trumpov "plán storočia" stroskotá na odpore palestínskeho ľudu.

 

img

 

Ďalšia intifáda? 

Protest spoločne zorganizovalo viacero palestínskych frakcií, ktoré pohrozili, že voči anexii sa zdvihne mohutný odpor Palestínčanov. "Tak, ako náš ľud v roku 1987 uskutočnil revolúciu a intifádu (protiizraelské povstanie), aj teraz prekvapí okupačnú mocnosť a celý svet novým bojovým vzopätím, aké nikto nečakal," povedal hovorca organizátorov protestu Saadí Ábid.

 

 

Proti Trumpovi viacero strán 

S izraelskou anexiou častí okupovaného západného brehu rieky Jordán ráta aj Trumpov mierový plán predstavený v januári tohto roka. Palestínčania ho rozhodne odmietli ako porušenie medzinárodného práva.

 

img

 

Trumpov plán narušil dlhodobo platný medzinárodný konsenzus o izraelsko-palestínskom konflikte. Rozhodne proti nemu pritom vystúpili aj arabskí a európski spojenci Washingtonu ako i OSN.

 

Hlavný problém 

Izrael obsadil západný breh Jordánu spoločne s východným Jeruzalemom počas šesťdňovej vojny v roku 1967. Palestínske politické frakcie trvajú na tom, že Predjordánsko musí byť súčasťou ich budúceho štátu, ktorého hlavným mestom má byť východný Jeruzalem.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies