Geert Wilders vyzval na konanie referenda o vystúpení Holandska z EÚ

NETKY.SK • 24 Jún 2016, 09:59 • 2 min
Geert Wilders vyzval na konanie referenda o vystúpení Holandska z EÚ

BRUSEL - Na výsledky štvrtkového referenda, v ktorom Briti odhlasovali vystúpenie svojej krajiny z Európskej únie, reagovali dnes viacerí svetoví politici.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Holandský krajne pravicový líder Geert Wilders na margo výsledkov prelomového britského referenda dnes na sociálnej sieti Twitter vyzval na uskutočnenie plebiscitu o vystúpení z únie aj vo svojej krajine. "Hurá Britom! Teraz je rad na nás. Nastal čas pre holandské referendum!" napísal Wilders, ktorého cituje agentúra DPA.

 

Wilders, líder holandskej euroskeptickej Strany za slobodu (PVV), zároveň zagratuloval britským voličom. "Chceme mať kontrolu nad svojou vlastnou krajinou, našimi vlastnými peniazmi, našimi vlastnými hranicami a našou vlastnou imigračnou politikou," dodal Wilders vo vyhlásení.

 

Líderka francúzskej nacionalistickej strany Národný front (FN) Marine Le Penová zaujala podobný postoj. Výsledky britského referenda označila na Twitteri za "víťazstvo slobody", pričom zopakovala výzvu, aby podobné plebiscity usporiadalo aj Francúzsko a ďalšie členské štáty EÚ.

 

Podľa stanice BBC sa za vystúpenie Spojeného kráľovstva z únie vyslovilo 51,9 percenta Britov, kým 48,1 percent voličov bolo proti. Ide o vôbec prvý prípad odchodu členskej krajiny z tohto bloku. Británia ho opúšťa po 43 rokoch.

 

Predstavitelia EÚ už dlho pred týmto referendom varovali, že prípadný odchod Británie budú považovať za víťazstvo krajne pravicoví, ako aj krajne ľavicoví euroskeptickí politici.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies