Polícia zvažuje zmeny v spôsobe zastavovania unikajúcich áut

NETKY.SK • 22 Jún 2017, 13:43 • 2 min
Polícia zvažuje zmeny v spôsobe zastavovania unikajúcich áut

BRATISLAVA - Odborníci uvažujú, ako vylepšiť legislatívu okolo použitia zbrane pri dopravných prostriedkoch, ktoré bezohľadnou jazdou ohrozujú iných účastníkov cestnej premávky. Novinárom to dnes povedal policajný prezident Tibor Gašpar s tým, že nájsť jednotnú šablónu v zákone na rôzne prípady unikajúcich vozidiel nie je jednoduché, ak nie nemožné.

slovakia

left justify in out

"Rozdelil by som to na dve časti. Či je možné legislatívne vylepšiť úpravu pre policajtov, aby sme nevinné osoby vystavili riziku čo najmenej. A druhá je, či sa nejako dá ešte vylepšiť výcvik v rámci súčasného štandardného výcviku k tomu, ako presnejšie používať zbraň v takejto situácii," povedal policajný prezident.

 

Podľa Gašpara sa uvažuje o tom, že v prípade, že si policajti nebudú stopercentne istí, či vo vozidle nie je ešte niekto iný, zvolia dlhšie trvajúce prenasledovanie. "Ale môže dôjsť k situácii, že pri tom prenasledovaní nastane dopravná nehoda a budeme zas konfrontovaní s tým, či to bolo dobré riešenie," uviedol.

V tejto oblasti by sa podľa policajného prezidenta dal efektívne využiť aj inštitút objektívnej zodpovednosti, konkrétne statických záznamových zariadení, ktoré by pomáhali zisťovať identitu osôb a najmä majiteľov vozidiel. V prípade, že majiteľ poskytne auto nezodpovednému vodičovi, bude pokutovaný až do sumy 10 000 eur alebo mu auto zhabú.

 

"Auto je zbraň. To si nikto neuvedomuje, ale to je, ako keby ste chodili s odisteným revolverom po ulici. Každý, kto prekračuje rýchlosť, má v ruke zbraň a ohrozuje iného a zabíja iného. Možno nie úmyselne, ale z nedbanlivosti, ale aj predtým treba chrániť občanov," zdôraznil Gašpar.

 

V súvislosti s prípadom, pri ktorom zahynul 17-ročný pasažier, sa podľa Gašpara nedali použiť zastavovacie pásy. Tie je podľa neho možné použiť najmä v prípadoch plánovaných akcií, kde sa predpokladá úniková trasa prenasledovaných a kde neohrozia iné autá na ceste

Polícia cez víkend počas nočnej naháňačky postrelila 17-ročného chlapca. Policajné auto stálo na vedľajšej ceste pri Novej Bani. Hliadka si všimla, že po hlavnej ceste prechádza Seat. Jeho 19-ročný vodič zo Zlatých Moraviec mal už trikrát uložený zákaz šoférovania. Polícia sa snažila auto zastaviť, no jeho vodič zrýchlil.

 

Policajti zapli majáky a začali auto prenasledovať. Keďže jeho vodič urobil manéver, ktorým ohrozil autá v protismere, vystrelili niekoľko varovných výstrelov. Vodiča však nezastavili. Nasledoval výstrel na auto, no aj po ňom vodič pokračoval v rýchlej jazde až do Hronského Beňadiku, kde auto havarovalo.

 

Policajti následne zistili, že v aute sa nachádza postrelená osoba. Privolali záchranku, no 17-ročný Tomáš zraneniam na mieste podľahol. V aute sa okrem vodiča a postreleného chlapca nachádzalo ešte jedno dievča a ďalší mladík.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies