GAJDOŠ: Spolupráca záchranných a bezpečnostných zložiek je nevyhnutná

NETKY.SK • 14 Júl 2016, 15:16 • 2 min
GAJDOŠ: Spolupráca záchranných a bezpečnostných zložiek je nevyhnutná

BRATISLAVA - Spolupráca bezpečnostných a záchranárskych zložiek je v rámci domáceho krízového manažment nevyhnutná a každé spoločné cvičenie zvyšuje ich pripravenosť. Vyhlásil to v rámci návštevy cvičenia Nový horizont 2016 v Devičanoch v okrese Levice minister obrany Peter Gajdoš. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková, ozbrojené sily, Vojenská polícia, príslušníci zložiek rezortu vnútra a Slovenského Červeného kríža si v rámci cvičenia precvičili spoločné reakcie na krízové situácie nevojenského charakteru.

slovakia

left justify in out

"Dnes ste mali možnosť vidieť úzku spoluprácu a súčinnosť ozbrojených síl s ostatnými bezpečnostnými a záchranárskymi zložkami, pretože ich spolupráca je v prípade krízovej situácie nevyhnutná. Takéto medzirezortné cvičenia sú tým najlepším spôsobom, ako si môžu zladiť svoje postupy v takmer reálnych podmienkach. Budeme v nich určite pokračovať,“ uviedol Gajdoš.

 

Ako ďalej povedal, Nový Horizont je súčasťou série cvičení Slovak Shield 2016, v rámci ktorého si vojaci počas roka precvičia kompletnú reakciu na eskaláciu konfliktu, a to z mierového stavu až po vojnový. Ako povedal náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milan Maxim, vojaci sú a priori pripravovaní na boj.

 

Na cvičení Nový horizont mali možnosť vidieť aj inú stránku veci, a tou je pomoc, či už iným vojakom, alebo civilnému obyvateľstvu. "A toto je jedna z rozhodujúcich asistenčných úloh - pomáhať obyvateľstvu. Vojaci mali možnosť vidieť, ako sa jednotlivé zložky pripravujú na spoločnú činnosť a akým dielom môžu pomôcť oni," vysvetlil.


V rámci cvičenia Nový horizont 2016 si viac ako 230 zúčastnených vyskúšalo napríklad prípravu, budovanie a ochranu tábora, do ktorého dočasne premiestnili obyvateľov z ohrozených obcí. Využili pritom viac ako 50 kusov techniky a 20 kontajnerov na vybudovanie centra riadenia evakuácie civilných osôb.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies