Za terorizmus odsúdili prokurdskú poslankyňu na desať rokov za mrežami

NETKY.SK • 11 September 2020, 21:17 • 2 min
Za terorizmus odsúdili prokurdskú poslankyňu na desať rokov za mrežami

ISTANBUL - Poslankyňu tureckej prokurdskej strany Remziye Tosunovú poslal súd na desať rokov za mreže. Bola obvinená z údajného členstva v ozbrojenej teroristickej organizácii.

slovakia

left justify in out

Podľa obžaloby mala ošetrovať zranených militantov zo zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK). Informovala o tom agentúra Reuters.

 

Tosunová zastupuje v tureckom parlamente provinciu Diyarbakir, ktorá sa nachádza na prevažne kurdskom juhovýchode Turecka.

 

Hrozí jej odobratie poslaneckej imunity 

V prípade potvrdenia verdiktu súdom vyššej inštancie bude parlament rozhodovať o tom, či jej bude odobratá poslanecká imunita.

 

img

 

Rozsudok nie je právoplatný. Aktuálne sa čaká na konečný verdikt odvolacieho súdu. Poslankyňa ostáva na slobode.

 

Mala ošetrovať zranených

Obžaloba tvrdí, že Tosunová ošetrovala kurdských militantov zranených počas bojov s tureckými vojakmi, ku ktorým došlo v roku 2016 v okrese Sur v provincii Diyarbakir. Podľa obhajoby sú však tvrdenia žalobcov nepodložené.

 

img

 

"Verdikt nie je podporený nijakými dôkazmi. Je založený na vynútených vyhláseniach," uviedol právny zástupca poslankyne Muharrem Šahin.

 

Mohlo by vás zaujímať: Trump zrušil sankcie proti Turecku, má však jednu podmienku

 

Ten tvrdí, že Tosunová nikdy neabsolvovala žiaden zdravotnícky výcvik, ktorý by jej umožňoval ošetrovať zranených.

 

 

PKK je v Turecku zakázaná

Ankara dlhodobo obviňuje prokurdskú stranu HDP z napojenia na zakázanú organizáciu PKK, ktorú Turecko, EÚ aj USA považujú za teroristickú organizáciu.

 

HDP, ktorá je treťou najsilnejšou stranou v Turecku, takéto obvinenia odmieta a označuje ich za politicky motivované. Viacerých poslancov HPD už odsúdili na väzenské tresty a ďalších zbavili poslaneckej imunity.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona