Ftáčnik sľubuje skvalitňovať mestskú dopravu v Bratislave

NETKY.SK • 6 Október 2014, 13:18 • 2 min
Ftáčnik sľubuje skvalitňovať mestskú dopravu v Bratislave

BRATISLAVA – Súčasný primátor Bratislavy Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD), ktorý opätovne kandiduje na tento post v novembrových komunálnych voľbách, by chcel v ďalšom volebnom období pokračovať v rozbehnutých projektoch.

slovakia

left justify in out

V svojom volebnom programe sa zameriava najmä na dopravu, pokračovať chce v otváraní samosprávy občanom, sľubuje tiež zelenšie mesto či rozširovanie škôlok a budovanie detských jaslí. „Program som nepostavil na sľuboch, ale na pokračovaní rozbehnutých projektov, na konkrétnych výsledkoch, ktoré sme za toto volebné obdobie dosiahli,“ uviedol dnes Ftáčnik. Svoj volebný program symbolicky predstavil na mieste, kde by v budúcnosti mala viesť električková trať až na koniec Petržalky.

 

Jednou z Ftáčnikových volebných priorít je kvalitná a spoľahlivá mestská doprava. „Bratislava musí byť mestom pre ľudí, a nie pre autá. Preto budem presadzovať kvalitnejšiu MHD, nové cyklistické projekty a lepšie možnosti pre peších,“ uviedol. Ak sa stane opäť primátorom, spustiť by chcel druhú etapu Nosného systému MHD, teda vybudovať električkovú trať až po Janíkov dvor v Petržalke. Prvá etapa električkovej trate do Petržalky sa už buduje, jej súčasťou je aj prestavba Starého mosta. Ftáčnik chce pokračovať v modernizácii vozového parku Dopravného podniku Bratislava. Zaviesť by chcel novú parkovaciu politiku, ktorú sa mu v tomto volebnom období nepodarilo presadiť a spustiť aj dlho pripravovaný projekt požičovne mestských bicyklov. 

 

Ftáčnik sľubuje aj rozširovanie siete materských škôl a budovanie detských jaslí. O zriadení detských jaslí primátor Ftáčnik rozprával už v tomto volebnom období, za štyri roky sa mu však tento cieľ splniť nepodarilo. V ďalšom volebnom období by preto chcel presadiť fungovanie verejných detských jaslí. Ich budovanie chce vraj príspevkom podporiť aj Európska únia. Stavať by chcel aj nájomné byty pre mladé rodiny a seniorov. Vo svojom volebnom programe sa primátor zameriava aj na oblasť zelene, skvalitniť chce verejný priestor i možnosti trávenia voľného času. „Som za to, aby sa spracoval program tvorby verejných priestorov a rozširovania zelene v meste. Posilniť chcem rekreačnú funkciu mestských lesov a znižovať vizuálny smog v meste,“ uviedol primátor. Pokračovať chce aj v otváraní samosprávy občanom mesta. V nasledujúcom volebnom období by sa chcel vyhnúť obsadzovaniu manažérskych pozícii v mestských podnikoch straníckymi nominantmi, ale vybrať by ich chcel v konkurzoch. 

 

Ako uviedol Ftáčnik, svoj volebný program postavil už na rozbehnutých projektoch a na výsledkoch z tohto volebného obdobia. Vychádza aj zo skúseností pri finančnom ozdravovaní mesta a znižovaní zadlženosti samosprávy. „Tie štyri roky boli náročné v tom, že sme museli ozdravovať mesto a mali sme limitované zdroje. Mesto aj naďalej bude potrebovať riešiť finančné problémy, napriek tomu, že počas týchto štyroch rokov, sme dokázali pre ďalšie volebné obdobie vytvoriť zdravšie finančné základy,“ uzavrel primátor. 

 

V Bratislave sa okrem Ftáčnika o post primátora uchádza nezávislý kandidát Milan Kňažko, ktorého podporuje Kresťanskodemokratické hnutie (KDH). Za primátora v Bratislave kandiduje aj predseda občianskeho združenia Nie ropovodu Miroslav Dragun, mestský poslanec Ivo Nesrovnal, Peter Čiernik, Katarína Ullmanová a fotograf Andrej Palacko (všetci kandidujú ako nezávislí kandidáti). O primátorskú stoličku sa v novembri uchádza aj Ivan Bielik (Ľudová strana Naše Slovensko), Gabriel Karacsóny (PRIAMA DEMOKRACIA) a Tatiana Kratochvílová (SIEŤ, Sloboda a Solidarita, MOST - HÍD, Slovenská demokratická a kresťanská únia - Demokratická strana). Nových primátorov miest, starostov obcí a poslancov zastupiteľstiev si budeme voliť 15. novembra 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies