Frešo: Zvolenie Junckera za predsedu EK je povzbudením pre celú EÚ

NETKY.SK • 15 Júl 2014, 15:48 • 2 min
Frešo: Zvolenie Junckera za predsedu EK je povzbudením pre celú EÚ

BRATISLAVA - Dnešné zvolenie Jeana-Clauda Junckera za predsedu Európskej komisie (EK) je povzbudením pre celú EÚ.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo s tým, že ho teší úspech kandidáta EPP.
     

"Gratulujem pánovi Junckerovi k zvoleniu za predsedu Európskej komisie. Teší ma, že uspel kandidát EPP, ktorej členom je aj strana SDKÚ-DS. Pre Európsku úniu je povzbudením, že medzi jej vedúcich predstaviteľov sa zaradil politik a ekonóm jeho formátu," uviedol Frešo, ktorý ocenil priority, s akými Juncker nastupuje na čelo komisie. "Na základe jeho dlhoročnej práce, ktorá požíva rešpekt, som presvedčený o tom, že riešenia pre pomenované problémy EÚ dokáže presadiť. Únia potrebuje robiť odvážne a zodpovedné rozhodnutia. A práve zárukou takýchto rozhodnutí je voľba pána Junckera za predsedu EK," deklaroval.
     

Junckerovi gratulujú aj slovenskí europoslanci za SDKÚ-DS Eduard Kukan a Ivan Štefanec. "Máme z toho veľkú radosť. Naše priority v oblasti podpory aktivity a znižovania administratívy sú veľmi podobné, sme si názorovo blízki. Stretli sme sa už počas spoločnej kampane za EPP. Určite budeme spolupracovať a dúfam, že to prinesie dobré výsledky," povedal Štefanec.
     

Ako štátnika a skúseného politika a pragmatika vníma Junckera Kukan. "Takú osobnosť v súčasnosti EÚ potrebuje, aby dokázala využiť svoj potenciál rastu. Jeana-Clauda sme podporovali od summitu EPP v marci. Dúfam, že dokáže priviesť úniu k obnoveniu ekonomického rastu a zlepšeniu jej pozície na medzinárodnej scéne. Som tiež rád, že vo svojom prejave odmietol delenie na nové a staré členské štáty," odkázal.
     

Bývalého luxemburského premiéra Junckera podporilo v 751-člennom Európskom parlamente v tajnom hlasovaní 422 poslancov, kým 250 poslancov sa vyslovilo proti. Podľa pravidiel na zvolenie do funkcie šéfa EK postačuje jednoduchá väčšina poslancov, teda 376 hlasov. Juncker vo funkcii nahradí Portugalčana Josého Manuela Barrosa, ktorý bol na čele EK počas uplynulých dvoch päťročných funkčných období.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies