R. FICO: NATO USTÚPILO A PRESÚVA INFORMAČNÚ KAMPAŇ PO VOĽBÁCH, MY PRETO SŤAHUJEME NÁVRH NA MIMORIADNE ZASADNUTIE NR SR

NETKY.SK • 13 Jún 2023, 15:14 • 2 min
R. FICO: NATO USTÚPILO A  PRESÚVA INFORMAČNÚ KAMPAŇ PO VOĽBÁCH, MY PRETO SŤAHUJEME NÁVRH NA MIMORIADNE ZASADNUTIE NR SR

Predstavitelia strany SMER – slovenská sociálna demokracia dnes reagovali na mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR (NR SR), kde predseda strany Robert Fico povedal, že je všeobecne známe, že skupina poslancov NR SR podala minulý týždeň návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze, ktorá mala diskutovať o volebnej kampani a nadchádzajúcich parlamentných voľbách ako takých, v súvislosti s javmi, ktoré sú nevídané a ktoré významne mali zasiahnuť do priebehu kampane a môžu negatívne ovplyvniť samotný priebeh volieb.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V pripravenom uznesení SMER uviedol tri faktory – mimoriadne znepokojujúca aprílová návšteva skupiny 21 ľudí v Bruseli, kde išlo o predstaviteľov štátnych orgánov a mimovládiek, samozrejme starostlivo vybraných. Počas tejto návštevy títo hrubo útočili na opozíciu a označili ju za hlavnú hybridnú hrozbu a tiež niektorí hovorili, že je potrebné, aby špeciálne informačné tímy NATO zasiahli do volebnej kampane. Druhým rušivým moment bol preniknutý dokument o pripravovanej informačnej kampani na Slovensku, ktorú malo organizovať NATO. „My sme mali k dispozícii dokument, ktorý nikto nechcel zverejniť a bol to dokument, ktorý potvrdzoval, že Severoatlantická aliancia mala zámer uskutočniť na Slovensku v mesiacoch pred samotnými parlamentnými voľbami skrytú informačnú kampaň. Jej cieľom bolo zmeniť názor ľudí na vojenskú pomoc, pomoc Ukrajine ako takú, s tým, že v dokumentoch bolo expressis verbis napísané, že táto kampaň nemá niesť označenie NATO, má byť skrytá. Kampaň má prebehnúť tak, aby brala na zreteľ parlamentné voľby 30. septembra a táto kampaň bola cielene zameraná na voličov opozície, pretože boli stanovené vekové kategórie, ich vzdelanostná úroveň ako aj miesto, kde títo ľudia bývajú na Slovensku. Podľa nás išlo o bezprecedentný zásah Severoatlantickej aliancie do suverénnych vnútorných záležitostí SR,“ uviedol R. Fico. Tretím momentom je malá billboardová kampaň, ktorú spustilo veľvyslanectvo USA na území SR.

 

R. Fico na margo týchto udalostí napísal generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi list, kde spomínanú kampaň označil za prekročenie všetkých červených čiar a za jediné solídne riešenie navrhol presunutie kampane na termín po voľbách. „Dnes mi bol doručený list, ktorý dostal veľvyslanec Slovenskej republiky pri NATO od asistenta generálneho tajomníka NATO, v ktorom je napísané, že táto kampaň nebude, že táto kampaň prebehne až v októbri po parlamentných voľbách, čo my považujeme za mimoriadne dobrú správu pre Slovensko,“ skonštatoval a dodal, že to považuje za politický úspech SMERu. Rovnako oznámil, že jeho strana stiahne návrh na zvolenie mimoriadnej schôdze, nakoľko v tomto okamihu nemá zmysel. Zároveň požiadal, aby kampaň nebola skrytá, aby NATO použilo svoju značku a meno.

 

K Programovému vyhláseniu vlády uviedol, že SMER v tomto nemá čo podporiť, nie je tam pomoc so zdražovaním, nie je tam riešený pokles reálnych miezd. „Vyvoláva u nás pohoršenie, že ako prioritu si táto vláda postavila nákup systému protivzdušnej ochrany. Po prvé funkčný, dobrý systém protivzdušnej ochrany S-300 sa daruje na Ukrajinu, lietadlá MiG-29, ktoré mohli chrániť vzdušný priestor do konca roku 2023 na základe abonentskej zmluvy bol darovaný Ukrajine, minister obrany ako víťazstvo oznamuje, že našu oblohu už nebudú kontrolovať len české a poľské lietadlá, že už to budú aj maďarské lietadlá. Pýtam sa, kde je preboha suverenita Slovenskej republiky?“ Naviac sa dozvedáme, že vláda chce rozbehnúť nákup nového systému protivzdušnej ochrany, ktorý bude stáť neuveriteľné peniaze. Peniaze na potraviny nie sú, peniaze pre ľudí nie sú, odovzdáme cenné veci na Ukrajinu a ideme kupovať za obrovské peniaze to, čo sme tu mali funkčné. R. Fico si myslí, že ak sa teda oháňajú tým, že nám má NATO pomôcť, nech nám pomáha a nech nám poskytne relevantnú pomoc pri ochrane vzdušného priestoru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies