Francúzsky minister zahraničných vecí sa obáva, že násilie využijú extrémisti

NETKY.SK • 16 August 2013, 10:16 • 2 min
Francúzsky minister zahraničných vecí sa obáva, že násilie využijú extrémisti

PARÍŽ - Francúzsky minister zahraničných Laurent Fabius dnes povedal, že eskalácia napätia v Egypte hrá do karát rôznym radikálnym zoskupeniam a vyzval všetky strany, aby pre zmiernenie napätia urobili všetko, čo je v ich silách. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Egyptská vláda podporovaná armádou aj napriek kritike západných krajín vyhlásila vo štvrtok, že obráti zbrane proti každému, kto zaútočí na políciu alebo štátne inštitúcie. Hnutie Moslimské bratstvo vyzvala dnes svojich stúpencov na celonárodný pochod miliónov, aby dala najavo rozhorčenie nad neprimeraným zásahom poriadkových síl proti islamistom, ktorý si vyžiadal niekoľko stoviek mŕtvych.

 

"Vzhľadom na skutočnosť, že Egypt býval zárukou mieru v tejto oblasti, je to ešte znepokojujúcejšie," povedal minister Fabius. "Je treba preukázať maximálnu umiernenosť, lebo je tu riziko, že extrémistické sily využijú situáciu, a to by bolo extrémne vážne." Francúzsko a Británia zvolali schôdzu Bezpečnostnej rady OSN, ktorá zasadala v noci nadnes.

Pätnásťčlenná bezpečnostná rada vyzvala všetky strany, aby sa neuchyľovali k násiliu a preukázali maximálnu umiernenosť po tom, čo armáda a polícia brutálne zasiahla proti demonštrantom požadujúcim návrat zosadeného prezidenta Muhammada Mursího. Minister Fabius ďalej povedal, že treba urobiť všetko pre to, aby sa predišlo občianskej vojne a všetky zúčastnené strany zasadli za rokovací stôl. "Je treba zmierniť napätie. Vláda musí robiť gestá, ale aj demonštranti sú povinní demonštrovať pokojne," dodal Fabius.
      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies