Francúzsko pripravuje evakuáciu svojich občanov z Nigeru

NETKY.SK • 1 August 2023, 13:30 • 2 min
Francúzsko pripravuje evakuáciu svojich občanov z Nigeru

NIAMEY — Francúzsko sa pripravuje na evakuáciu svojich občanov z Nigeru, kde minulotýždňový prevrat rozpútal protifrancúzske nálady a protesty. V utorok o tom podľa agentúry AFP informovalo francúzske veľvyslanectvo v hlavnom meste Niamey.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vzhľadom na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu v Niamey a v snahe využiť relatívne pokojnú tamojšiu situáciu sa pripravuje letecká evakuácia z hlavného mesta, uvádza sa v správe, ktorú veľvyslanectvo rozoslalo francúzskym občanom v Nigeri. Dodalo, že evakuácia sa uskutoční „čoskoro a vo veľmi obmedzenom časovom rozpätí". Evakuácia bude koordinovaná s nigerskými zložkami. Zámer evakuovať francúzskych občanov pôsobiacich v Nigeri potvrdilo aj francúzske ministerstvo zahraničných vecí.

 

Francúzske médiá vo svojom spravodajstve konštatujú, že Francúzsko, bývalá koloniálna mocnosť v regióne a verný podporovateľ zosadeného prezidenta Mohameda Bazouma, je hlavným cieľom vojakov, ktorí demokraticky zvolenú hlavu štátu zvrhli. Pučisti v pondelok obvinili Francúzsko, že chce v Nigeri "vojensky zasiahnuť", čo šéfka francúzskej diplomacie Catherine Colonnová poprela v rozhovore pre televíziu BFM. V reakcii na to, že tisíce demonštrantov podporujúcich vojenský puč sa minulú nedeľu pokúsili preniknúť do areálu francúzskeho veľvyslanectva v Niamey, francúzsky prezident Emmanuel Macron pohrozil "okamžitou a nekompromisnou" odvetou proti akémukoľvek útoku na francúzskych občanov a záujmy v Nigeri.

V pondelok večer predstavitelia Burkiny Faso a Mali deklarovali, že akýkoľvek vojenský zásah s cieľom vrátiť k moci Mohameda Bazouma by považovali za "vyhlásenie vojny". Viedol by aj k ich vystúpeniu z Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS) a k prijatiu opatrení na legitímnu sebaobranu.

 

Niger sa stal po susedných krajinách Mali a Burkina Faso treťou krajinou Sahelu, ktorou otriasol vojenský prevrat. Zvrhnutie zvolených prezidentov v týchto bývalých francúzskych kolóniách sprevádzali protifrancúzske a proruské demonštrácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / AFP Foto: Politico
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies