Opäť padali rekordy, tentokrát v rámci zrážok

NETKY.SK • 20 August 2019, 14:01 • 2 min
Opäť padali rekordy, tentokrát v rámci zrážok

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav počas minulého týždňa nameral rekordné hodnoty zrážok. Toto sme na Slovensku nemali takmer 60 rokov!

slovakia

left justify in out

Rekordy padali aj v jednotlivých staniciach. V Gelnici zaznamenali meteorológovia v utorok (13. 8.) úhrn zrážok v hodnote 71,4 milimetra, čo je zatiaľ najviac od roku 1955. V Turanoch nad Ondavou bola prekonaná hodnota spadnutých zrážok od roku 1974. V ten deň tam spadlo 91,4 milimetra zrážok. Vo Švedlári to bolo 88 milimetrov zrážok, čím bola prekonaná hranica z roku 2014. Hodnoty zrážok boli prekonané aj v Smolníku a Oľke.

 

img

 

"Podľa monitoringu meteorologického sucha sa situácia v porovnaní s minulým týždňom opäť zlepšila. Aktuálne prevažujú na Slovensku normálne až mierne vlhké podmienky. Veľmi vlhko je v Boľkovciach, Telgárte, Prešove a v Medzilaborciach," konštatujú meteorológovia.

 

Extrémne vlhko je podľa SHMÚ v stanici Tisinec. Mierne sucho je v Bratislave na Kolibe a v Ivanke. Deficit zrážok za posledných 90 dní meteorológovia zaznamenali najviac v Trenčíne, taktiež aj v Piešťanoch, Rimavskej Sobote, Poprade, Podolínci a v Čaklove.

 

img

 

V uplynulom týždni meteorológovia zaznamenali zo stredy (14. 8.) na štvrtok (15. 8.) najnižšiu nočnú teplotu v tohtoročnom lete. V Bratislave na letisku teplota klesla na 11 stupňov Celzia. Vo Vernári v to istom čase namerali 1,5 stupňa Celzia. „V období blížiaceho sa konca leta by už v našich klimatických podmienkach chladné noci nemali byť zvláštnosťou. V posledných rokoch však pribúdajú letá, kedy je to viac epizodická ako systémová záležitosť,“ uvádza SHMÚ.

 

Víkend a začiatok minulého týždňa bol teplejší ako predchádzajúce a nasledujúce dni, tvrdia meteorológovia. V Hurbanove, v Bratislave na Kolibe a na letisku i v Slovenskom Grobe bolo v nedeľu (18. 8.) popoludní 33 stupňov Celzia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies