Francúzi obhajujú na ME18 titul, Slováci na domácej pôde premiérovo medzi elitou

NETKY.SK • 28 Júl 2017, 14:34 • 2 min
Francúzi obhajujú na ME18 titul, Slováci na domácej pôde premiérovo medzi elitou

BRATISLAVA - Európsky šampionát basketbalistov do 18 rokov tento rok privítajú slovenské mestá Bratislava a Piešťany. V Hant aréne a Diplomat aréne sa začínajú hrať prvé zápasy už túto sobotu, 29. júla. Titul z tureckého Samsunu obhajujú Francúzi, ktorí vo finále zdolali výber Litvy 75:68. Bronz získali Taliani po víťazstve nad Nemeckom 74:68.

slovakia

left justify in out

Medzi kontinentálnou elitou tentokrát nebudú chýbať ani Slováci, ktorí si účasť medzi najlepšími európskymi tímami vybojovali pred rokom na turnaji B-divízie ME "18" v macedónskom Skopje, kde zvíťazili v zápase o bronz s Maďarmi tesne 63:62. Do elitnej A-divízie postúpili tri najlepšie mužstvá z tohto šampionátu - okrem Slovenska aj finalisti Ukrajina a Čierna Hora.

 

Na zverencov trénera Richarda Ďuriša nečaká v premiére medzi kontinentálnou špičkou ľahká úloha. Žreb im v základnej D-skupine prisúdil náročných súperov. V sobotu ich od 18.00 h v Hant aréne čakajú Lotyši, o deň neskôr obhajcovia titulu z Francúzska a na záver skupinovej fázy v utorok družstvo Bosny a Hercegoviny. Ďuriš nominoval na ME "18" 12 basketbalistov. Kapitánom jeho výberu je Jakub Kadáši, hráč rakúskeho Science City Viedeň.

Na turnaji sa celkovo predstaví 16 tímov, ktoré sú rozdelené do 4 základných skupín. V piešťanskej Diplomat aréne budú môcť diváci sledovať družstvá z A a B-skupiny, v hlavnom meste tie z ostatných dvoch. V skupinovej fáze odohrá každé mužstvo tri zápasy systémom každý s každým. Do ďalšej fázy sa dostane všetkých 16 krajín, ktoré si medzi sebou zahrajú o postup do play-off (A1 - B4, A2 - B3, B2 - A3, B1 - A4, C1 - D4, C2 - D3, D2 - C3, D1 - C4). Na zdolané tímy čakajú stretnutia o umiestnenie na 9. - 16. mieste. Nový európsky šampión bude známy v nedeľu 6. augusta, po skončení finálového duelu, ktorý je na programe od 20.15 h v Hant aréne.

Konečná nominácia basketbalistov SR "18" na majstrovstvá Európy tejto vekovej kategórie v Bratislave a Piešťanoch:

Maroš Želizňák, Dávid Javorský, Milan Janošov (všetci GBA Praha/ČR), Martin Bizub (BK Iskra Svit), Dominik Kubala, Branislav Mátych (obaja ICM Považská Bystrica), Jakub Kadáši (Science City Viedeň/Rak.), Tomáš Pavelka (CBA Gran Canaria/Šp.), Juraj Páleník (MBK Karlovka), Alex Ondruš (BK Inter Bratislava), Martin Danielič (BK Levickí Patrioti), Matej Majerčák (BK 04 AC LB Spišská Nová Ves)

Program basketbalistov SR "18" v základnej D-skupine na majstrovstvá Európy tejto vekovej kategórie v Bratislave a Piešťanoch:

Sobota 29. júla: Slovensko - Lotyšsko (Hant aréna, Bratislava, 18.00 h)
Nedeľa 30. júla: Slovensko - Francúzsko (Hant aréna, Bratislava, 18. 00 h)
Utorok 1. augusta: Slovensko - Bosna a Hercegovina (Hant aréna, Bratislava, 18.00 h)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies