Francúzske úrady začali búrať slumy na ostrove Mayotte

NETKY.SK • 22 Máj 2023, 10:30 • 2 min
Francúzske úrady začali búrať slumy na ostrove Mayotte

KOUNGOU - Úrady na francúzskom ostrove Mayotte v Indickom oceáne v pondelok pristúpili k búraniu chatrčí vo veľkom slume, ktorý vznikol vo štvrti Majicavo v meste Koungou. Ide o súčasť operácie proti nevyhovujúcemu bývaniu a nelegálnej migrácii na Mayotte - najchudobnejšom departemente Francúzska.

slovakia

left justify in out

Táto operácia nazvaná Wuambushu (Obnova) má za cieľ znížiť počet hygienicky nevyhovujúcich obydlí, bojovať s vysokou zločinnosťou a vyhostiť z ostrova nelegálnych migrantov, pochádzajúcich väčšinou zo susedného súostrovia Komory. Jej realizácii v pôvodne stanovenom termíne zabránili konania na súde, ktorý napokon minulú stredu rozhodol v prospech štátu. Do operácie boli nasadené stovky policajtov a príslušníkov žandarmérie. Začala sa v pondelok okolo 07.30 h miestneho času, keď bagre začali ničiť plechové chatrče v slume zvanom Talus 2. Operácia má trvať celý týždeň a z približne 1000 nevyhovujúcich obydlí v dvoch slumoch ich bude so zemou zrovnaných asi 135.

 

Združenia na ochranu ľudských práv odsúdili operáciu nazvanú Wuambushu ako "brutálne" opatrenie porušujúce práva migrantov. Mnohí miestni poslanci či obyvatelia však konanie úradov podporili. Operácia na Mayotte spočiatku vyvolala zrážky medzi mládežou a bezpečnostnými silami a mala za následok aj politické napätie s Komorami, keďže väčšina nelegálnych migrantov na francúzskom ostrove pochádza práve z tohto susedného súostrovia. Z približne 350.000 obyvateľov ostrova Mayotte ich francúzsku štátnu príslušnosť nemá asi polovica. Operácia Wuambushu a snaha Paríža zamedziť ilegálnej migrácii sa stala aj predmetom sporu medzi Francúzskom a Komorami. S vyhosťovaním komorských migrantov bez platných dokladov sa začalo minulú stredu po obnovení námorného spojenia medzi Mayotte a komorským ostrovom Anjouan.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies