Bratislava - Hovädzie mäso sa dostáva na stôl v mnohých rôznych úpravách - v celku, nakrájané na plátky, nakrájané na drobné kúsky, alebo ako mleté mäso. Spolu s bravčovým je to najčastejšie používané mäso v slovenskej kuchyni.
Hovädzia polievka.
Suroviny pre 4 osoby:
500g hovädzieho predného, 2 špikové kosti, 3 mrkvy, 2 petržleny, 1 kaleráb, ½ zeleru, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, soľ, celé korenie, petržlenovú vňať, rezance,
Príprava:
1. Mäso a špikové kosti umyjeme dáme do vody, pridáme celé korenie a varíme asi 1 hodinu.
2. Počas varenia vyberáme penu. Potom pridáme všetku očistenú zeleninu, soľ a pomaličky dovaríme do mäkka.
3. Mäso a zeleninu vyberieme, polievku precedíme a vrátime do nej nakrájané mäso a zeleninu.
4. Do polievky na tanieri pridáme rezance a posypeme petržlenovou vňaťou.
Hovädzie soté.
Suroviny pre 4 osoby:
500 g hovädzej roštenky, soľ, sójovú omáčku, škrobovú múčku, 6 PL oleja, 1 pór, 4 strúčiky cesnaku, 2 papriky, 4 paradajky, 100 g arašidov, 20 čiernych olív.
Príprava:
1. Mäso pokrájame na rezančeky, dáme do misky, osolíme, pokvapkáme sójovou omáčkou, pridáme 1 PL škrobovej múčky a necháme odstáť.
2.Potom ho prudko opečieme na oleji, pridáme nakrájaný pór, prelisovaný cesnak, podlejeme troškou vody a udusíme.
3.Pridáme na pásiky nakrájanú papriku, na kocky nakrájané paradajky, arašidy a olivy. Spolu podusíme a odstavíme. Podávame s ryžou.
Prajeme dobrú chuť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies