Lama pomohla vedcom získať protilátku na koronavírus. Budeme mať nový liek?

NETKY.SK • 28 Január 2021, 11:52 • 2 min
Lama pomohla vedcom získať protilátku na koronavírus. Budeme mať nový liek?

Vedci skúmali, ako lama reaguje na koronavírus. V jej krvi sa vyvtvorili protilátky, pretože je imúnna. Na základe toho možno vedci vyrobia nový liek na Covid-19.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vedeli ste, že existuje sedem typov koronavírusov? je o nich známe, že infikujú ľudí, vrátane nedávneho koronavírusu 2 so závažným akútnym respiračným syndrómom z roku 2019. U pacientov infikovaných týmito vírusmi sa vyskytujú respiračné príznaky rôznej závažnosti. Americký Národný inštitút zdravotníctva izoloval súbor protilátok, takzvaných „nanoprotilátok“. Výskum viedli neurovedci Thomas J.  Esparza a David L. Brody, ktorí pracujú v inštitúte.

 

Vírus SARS-CoV-2 získava vstup do ľudských buniek prostredníctvom receptora angiotenzín konvertujúceho enzýmu 2 (ACE2) interakciou receptorovej väzbovej domény (RBD) proteínu špice na vírusovom povrchu 4 , 5 , 6 , 7 , 8 . Ale nebudeme sa hrať na vedcov. Opíšeme to jednoducho.

 

img

 

lama Cormac, to hebké asertívne zvieratko, bola počas 28 dni vystavená až 5 krát koronavírusu a 5 krát bola voči nemu odolná. vedci použili výraz imunizovaná, čo znamená, že bola voči chorobe imúnna.

Na 35. deň po prvej imunizácii a 7 dní po poslednej imunizácii, vedci lame odobrali krv. Nedesme sa. Bola to iba vzorka. Vedci bunky izolovali, získali nanoprotilátky s názvom NIH-CoVnb-112,   čo v podstate znamená, že získali tie najmenšie čiastočky z protilátok lamy a klonovali ich.

 

img

 

Látka dokáže zabrániť koronavírusu aby napadol bunky a to tak, že zachytí takzvaný spike proteín SARS-CoV-2. „Spike proteín SARS-CoV-2 funguje ako kľúč,“ uviedol Thomas J. Esparza, hlavný autor štúdie vo vyhlásení, ktoré možno nájsť na webe ústavu.

 

Vedci testovali v ajkej forme látka najlepšie funguje a zistili, že rovnako dobre v tekutej ale i vo forme aerosólu, čo znamená, pacientom by mohla byť  podávaná prostredníctvom nosného spreja alebo inhalátora. „Dýchacie cesty sú miestom, kde sa dosť látok vstrebá,“ uviedol infektológ Petr Smejkal pre Český rozhlas.

 

Tu nájdete zaujímavosť: Petr Smejkal v Českom rozhlase

 

Pri liečbe rôznych ochorení, či už vírusových alebo autoimunitných sú veľmi osožné imunoglobulíny. Druh ťavovitých zvierat, ktorá zahŕňa lamy, produkuje ďalšie podtriedy imunoglobulínov, ktoré dokážu produkovať protilátky, nanoprotilátky. V priemere sú tieto proteíny asi desatinou hmotnosti väčšiny ľudských buniek. Tie sú známe ako veľmi odolné a sú slabo imunogénne, čo znižuje pravdepodobnosť nepriaznivých účinkov v porovnaní s inými protilátkami, napríklad od žralokov alebo syntetických platforiem. Výsledky dokazujú, že nové nanoprotilátky blokujú koronavírus.

 

„Aj keď máme pred sebou oveľa viac práce, tieto výsledky predstavujú sľubný prvý krok,“ uviedol Esparza. „S podporou NIH sa rýchlo posúvame vpred, aby sme otestovali, či by tieto nanoprotilátky mohli byť bezpečnou a účinnou preventívnou liečbou pre COVID-19. Spolupracovníci tiež pracujú na zistení, či by ich bolo možné použiť na lacné a presné testovanie,“ vyjadrili sa obaja vedci.

 

A ako bonus, tento spôsob získavania protiláto je finančne veľmi nenáročný!

 

Celý vedecký výskum opisuje článok časopisu Nature, ktorý nájdete tu: Lama pomohla získať protilátku



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies