Ľudský zásah do prírody: domáci miláčikovia umierajú na dokonalosť

NETKY.SK • 6 Október 2020, 14:16 • 2 min
Ľudský zásah do prírody: domáci miláčikovia umierajú na dokonalosť

Ľudská malichernosť už nemá hraníc. Túžba mať doma toho najkrajšieho domáceho miláčika už prekonala všetky medze. Veterinári tak bijú na poplach. Dôvodom je, že plemenitba a šľachtenie tých najúžasnejších psov a mačiek sa začína prejavovať na ich podlomenom zdraví. Zvieratá sú oveľa náchylnejšie na rôzne choroby, čo je však horšie, môžu trpieť silnými bolesťami.

slovakia

left justify in out

Čoraz častejšie pribúdajú prípady, kedy si majitelia v dobrej viere vytipujú psíka či mačku s luxusným rodokmeňom a za zvieratko zaplatia nemalé peniaze. Avšak o pár rokov zistia, že ich domáci miláčik má rôzne poruchy či genetické vady, ktoré zdedil napríklad po prarodičoch. 

 

Genetické vady

V súčasnosti tvoria až 60 percent prípadov problémy s bedrovými kĺbmi. U iných psíkoch sa zas vyskytujú problémy s väzmi. Tento problém sa vyznačuje tzv. nohami do „o“. Najčastejšie je to badateľné u plemena border teriérov.

 

Dôvod je veľmi jednoduchý. Ľudia psy dlhé roky šľachtia, čo ich v konečnom dôsledku poškodzuje. Pražský veterinár a špecialista na psiu ortopédiu Roman Skala sa pre lidovky.cz vyjadril, že vlkom žijúcich v lese by sa nič podobné nestalo. Vytvorila ich samotná príroda, ktorá presne vedela, čo robí. „Ich stavba tela je preto dokonalá,“ povedal Skala.

 

img

 

Ľudia však svojim konaním do prírody zasiahli veľmi nešťastným spôsobom. Začali podporovať rôzne abnormality, ktoré sa im zdali zaujímavé či roztomilé. Tým však narušili prirodzený stav a rovnováhu. Výsledkom je teda zviera, ktoré má zlú anatomickú stavbu tela.

 

Skala uviedol, že preťažené kĺby sú tým najhorším postihnutím. Pričom stačí len jeden zlý pohyb či zlé došliapnutie a zviera potrebuje veterinárne ošetrenie, ktoré sa pohybuje v stovkách až tisíckach eur. Taktiež zdôraznil, že nie všetky poškodenia sa dajú opraviť.

 

img

 

Tzv. tuponosé zvieratá majú ťažkosti s dýchaním

Tieto typy domácich miláčikov majú zdeformované nosy a zúžené nozdry, čo im spôsobuje veľké problémy s dýchaním. Takmer celý život sa im zle dýcha, trpia dýchavičnosťou alebo sa dusia.

 

V tomto prípade im žiaľ nedokážu pomôcť ani veterinári. Ak sa však niektorí z nich na tomto zákroku rozhodne podujať, ide o obzvlášť náročnú operáciu ňufáka.  

 

img

 

"Zvieratá trpia doslova pri každom nádychu. Nasajú až o osemdesiat percent menej kyslíka než iné plemená," opísala nekomfortný život domácich miláčikov šéfka Komory veterinárnych lekárov Radka Vaňousová.

 

Najviac sa trápia v letných mesiacoch, kedy zvieratá používajú svoj nos ako "chladič". Tuponosé plemená tento proces však nezvládajú, čo vedie k ich častejšiemu prehriatiu.

 

Štúdia z britskej Nottingham Trent Univerzity preukázala, že tuponosým plemenám sa organizmus prehrieva až dvakrát častejšie, oproti iným rasám.

 

Tento problém je oveľa výraznejší vo vyššom veku zvieraťa, prípadne ak má zvieratko aj to "jedno či dve kilá navyše". V horšom prípade však zvieratá končia na veterine a musia byť intubované.

 

img

 

Spomínané plemená sú taktiež oveľa viac náchylné na zápaly, kožné choroby či ťažkosti so srdcom, ktoré neraz končia fatálne.

 

Veterinári prehnané šľachtenie zvierat už označujú za “týranie chovom“ a snažia sa o zmenu. Mnohí z nich dlhodobo upozorňujú na negatívne stránky takéhoto konania, pričom zoznamy getických chorôb sa stále rozširujú. Pribúdajú dedičné choroby a najrôznejšie defekty u zvierat.

 

Zvýšená neplodnosť feniek

Niektoré plemená zdeformované šľachtením už majú dokonca problém s prirodzeným rozmnožovaním, a bez veterinárnej pomoci sa ďalšia reprodukcia nedarí.

 

Mnohé fenky nie len že nedokážu prirodzene počať, nie sú schopné ani normálneho pôrodu. Oveľa častejšie sa im musí dopomáhať cisárskym rezom. Šteniatka sú totiž v mnohých prípadoch väčšie ako je panva fenky.

 

Pes ako módny doplnok?

Dôvodom prečo sa chovatelia nechcú vzdať takýchto plemien je dopyt. Ľudia si radi zaobstarajú domáceho miláčika podľa módnych trendov.

 

Radi sa nechajú inšpirovať rôznymi filmami či reklamami. Vo väčšine prípadov si však neuvedomujú, že sú to vlastne úbožiaci, ktorých život nebude prechádzka ružovou záhradou. 

 

img

 

"Psy s plochými nosmi sú teraz naozaj veľa v kurze, pretože sú často používané v reklamách. Tým sa stávajú obľúbenými a žiadanými," vysvetlila Vaňousová. Žiaľ, práve tieto plemená navštevujú veterinárne ordinácie najčastejšie.

 

Zmena k lepšiemu

Aj napriek nevôli niektorých chovateľov, zmena k lepšiemu sa už deje. V Nemecku sa chovatelia rozhodli akoby vrátiť v čase a vyšľachtiť tzv. "retro mopsa".

 

img

 

Chcú tak spätným krížením získať mopslíka zo začiatku 20. storočia., ktorý mal dlhšie labky, štíhlejšie telo a menšiu hlavu. Výsledkom prešľachtenia by mal byť oveľa zdravší a šťastnejší psík. 

 

Krok vpred urobilo aj Holandsko, kde vláda zakázala chov niektorých tuponosých plemien ako je napríklad ši-cu, buldočky či mopslíky.

 

img

 

Ďalšou obeťou šľachtenia sú dalmatínci. V snahe dosiahnuť ich dokonalé sfarbenie a krásne čierne bodky sa objavila genetická chyba počas kríženia.

 

Majú ťažkosti s vyššou koncentráciou kyseliny močovej, ktorá im spôsobuje obličkové kamene. Tieto psíky tak prežívajú v obrovských bolestiach, ktoré sa neraz končia až smrťou zvieraťa.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona