BRATISLAVA - Cvikla, to nie sú len zavárané červené kocky, ktoré používame ako prílohu k jedlu. Môžete ju jesť aj čerstvú.
Cviklová polievka.
Suroviny pre 4 osoby:
1 cviklu, 2 mrkvy, 1 petržlen, kúsok zeleru, 3 zemiaky, 1 cibuľu, 1 jablko, soľ, olej, 150 g kuracích pŕs, 1 bujón, mleté čierne korenie, 1 PL paradajkového pretlaku, 100 ml kyslej smotany, sezamové semienka,
Príprava receptu:
1. Cviklu umyjeme a uvaríme vo vode. V druhom hrnci opražíme na oleji cibuľu a všetku koreňovú zeleninu nakrájanú na kocky. Zalejeme vodou, pridáme bujón, pokrájané zemiaky, jablko a uvaríme do mäkka. Cviklu očistíme, pokrájame a vložíme k zelenine.
2. Ponorným mixérom všetko rozmixujeme, pridáme paradajkový pretlak a necháme prejsť varom. Kuracie prsia pokrájame na tenké rezance, osolíme, okoreníme a prudko opražíme na oleji.
3. Mäso rozložíme do tanierov, zalejeme polievkou, na každú dáme lyžicu smotany a posypeme sezamovými semiačkami.
Hovädzia roštenka s cviklou.
Suroviny pre 4 osoby: 4 plátky hovädzej roštenky, 4 plátky údenej slaniny, olej, soľ, mleté čierne korenie, 1 cviklu, chren,
Príprava receptu:
1. Roštenku na okrajoch nakrojíme, osolíme, okoreníme a prudko opečieme z oboch strán na oleji.
2. Podlejeme vodou a udusíme do mäkka. Slaninu tiež opečieme.
3. Keď je mäsko mäkké, vyberieme na taniere, na každú porciu dáme slaninu, kôpku čerstvého nastrúhaného chrenu a cvikly. Polejeme šťavou z dusenia, podávame s varenými zemiakmi.
Prajeme dobrú chuť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies