Vedci uverejnili nové zistenia o psychedelickej droge z Amazonu

NETKY.SK • 22 November 2019, 12:31 • 2 min
Vedci uverejnili nové zistenia o psychedelickej droge z Amazonu

V novej štúdii vedci zistili, že psychedelická droga Ayahuasca dokáže u človeka vyvolať stav bdelého sna. Droga deformuje mozgové vlny, vďaka čomu dokázali dobrovoľníci vidieť so zavretými očami.

slovakia

left justify in out

Pôvod a použitie

Psychedelická droga Ayahuasca pochádza z Južnej Ameriky. Amazonskí šamani ju používali najmä ako spirituálny liek, vďaka ktorému dokázali ich „pacienti“ vstúpiť do svojho podvedomia. Mnoho ľudí túto drogu odcudzuje, no podľa najnovšej štúdie by nám mohla pomôcť vysvetliť podstatu nášho podvedomia.

 

img

 

Chemické zloženie Ayahuascy

Ayahuasca je odvar z rôznych listov a rastlín a obsahuje chemickú látku dimetyltryptamín (DMT), ktorá je v súčasnosti zaradená medzi ilegálne drogy.  Výskum prebiehal pod záštitou Centra pre psychedelický výskum univerzity Imperial. Dr. Robin Carhart, vedúci tohto centra sa vyjadril, že ide o mimoriadne fascinujúcu drogu. Podľa zistení je stav, ktorý vyvoláva látka v Ayahuasce niekoľkonásobne silnejší, ako pri požití psylocibínu, ktorý sa nachádza v psychedelických hubách.

 

img

 

Priebeh výskumu

Trinásť dobrovoľníkov požilo látku DMT, ktorá sa v droge nachádza. Počas výskumu bola neustále monitorovaná ich mozgová aktivita skrz špeciálny prístroj s názvom elektroencefalograf. Podľa vedcov trval "maximálny psychedelický zážitok" u dobrovoľníkov asi desať minút a ovplyvnil mozgové vlny alfa a theta. Počas priebehu výskumu bola mozgová aktivita dobrovoľníkov chaotická a nepredvídateľná.

 

img

 

Jeden z vedcov, Dr. Carhart-Harris sa vyjadril, že "je ťažké zachytiť a vysvetliť, aké pocity majú ľudia, ktorí užili DMT, ale dá sa to prirovnať k bdelému snívaniu alebo skúsenosti blízkej smrti". "Výskum s DMT môže priniesť dôležité poznatky o vzťahu medzi mozgovou aktivitou a podvedomím..." skonštatoval. Vedci dúfajú, že ich zistenia otvoria dvere ďalším pokusom s použitím sofistikovanejších nástrojov, ako je napríklad funkčný MRI skener.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona