Odpustí sa im to v knihe, ale v reálnom živote už nie

NETKY.SK • 4 Február 2020, 05:24 • 2 min
Odpustí sa im to v knihe, ale v reálnom živote už nie

„Milenci si vymieňajú hriešne sľuby. Delí ich viera v to, čo sa nikdy nestane. Zakázaná láska je totiž oveľa nevidomejšia ako tie ostatné, odmieta si priznať prehru."

slovakia

left justify in out

Vo všeobecnosti je spoločnosť zhovievavejšia k prehreškom jej členov, pokiaľ sú ukryté na stránkach kníh. Prečo je to tak?


Príčina nemá nijaký filozoficky ladený základ, nad ktorým by bolo potrebné dlho-predlho hĺbať. Je to jednoducho preto, lebo kým je to iba v knihe, od čitateľa je to vzdialené na kilometre.


Môže sa úplne zžiť s postavou a po dočítaní zažívať vďaku, že jemu sa nič také nestalo. Akonáhle sa však niečo podobné objaví vo svete, ktorý je hmatateľný a až príliš blízky každému, akákoľvek snaha o pochopenie či dokonca súcit, neprichádza ani len na myseľ.

 

img

 

Trpký je osud mileniek
Nie je to síce ustálené pravidlo, ale autor si málokedy za hrdinku vyberie manželku, väčšinou sa rozhodne dať do čela príbehu tú druhú stranu, teda milenku. Čím to je, to neviem, ale azda za to nesie zodpovednosť skutočnosť, že kým manželka je v podstate stále rovnako unesená rutinou (varenie, deti, práca), milenka je, naopak, premenlivá, jej city sú intenzívne silné a motívy konania zaujímavé.


Nevera v knihách je ale braná celkom inak ako mimo nej. Román zakázanú lásku zobrazuje tragicky, ba až závideniahodne. Manžel nie je šťastný, umára ho povinnosť, vlečie sa mu rok za rokom, až kým nestretne ju. Ona je to, čo mu dostatočne otvorí oči a on uvidí nahotu manželstva bez toho, aby sa naďalej klamal. Začne sa láska, najskôr sa jej, samozrejme, obaja vzopierajú, čo im len sily stačia. Keď však spadne i posledná zábrana a dvojica si potajme začne snívať zakázaný sen, je o všetkom rozhodnuté.


Manžel teda mení kabáty, žije dvojito, raz tu, raz tam. Čitateľ je dojatý, pretože o takej láske počúva takmer v každej zaľúbenej piesni a tu ju konečne objavil.

 

img

 

Koniec to napraví
Autor milencom len veľmi zriedka dá dôjsť do šťastného konca. Vyvrcholenie prichádza, keď sa má manžel rozhodnúť. Dá prednosť láske alebo sľubu, ktorý kedysi zložil?


Niečo sa stane, niekto to celé prekazí a z veľkolepej romance je odrazu iba prach. Plače sa, pretože to, čo sa nemalo spojiť, sa napokon rozdelilo. A čitateľ je dojatý tiež, hoci podvedome vie, že by nemal nadŕžať afére. Posledná kapitola odznie, do zoznamu sa priráta ďalší dočítaný titul a na konci ostane hlboký povzdych.

 

Knižný tip
Pokiaľ by si niekto chcel overiť teóriu v praxi, odporúčam dielo Posledný list od milenca, ktorý vzišiel z pera populárnej Jojo Moyes.


Je to vášnivý a nezabudnuteľný zážitok, v ktorom sa prelínajú dve dejové línie. Historická časť zobrazuje manželku a jej milenca, ktorí bez seba strácajú duše, tá súčasná odhaľuje milenku a jej odsúdenie na večné čakanie. Čaká, kým zavolá, kým jej z tajného zákutia domu pošle textovú správu, kým...


Či to bude láska, ktorá pretrvá až do smrti, to je už tajomstvo, ktoré mi nemožno prezrádzať. Je vpísané na stránkach a počká si na zvedavca, ktorý bude dychtiť po jeho objavení.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies