Lockdown za dva týždne asi neskončí. Potrvá minimálne do Vianoc!

NETKY.SK • 26 November 2021, 21:35 • 2 min
Lockdown za dva týždne asi neskončí. Potrvá minimálne do Vianoc!

BRATISLAVA – Lengvarský zároveň nevylúčil, že si počas vianočných sviatkov budú slovenské domácnosti vytvárať tzv. bubliny, ako tomu bolo počas minulého roka, v čase tvrdého lockdownu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na Slovensku v stredu vláda schválila lockdown predbežne na dva týždne, do 9. decembra. Na rozdiel od blackoutu, ktorý platil počas druhej vlny pandémie, platí množstvo výnimiek. Premiér po rokovaní uviedol, že kabinet po 10 dňoch prehodnotí situácia na základe pandemickej situácie.

 

Uviedol, že ak sa situácia zlepší a klesne počet denných prírastkov, pravidlá sa uvoľnia pre zaočkovaných. Ak nie, lockdown automaticky predĺžia

 

Uvoľňovanie opatrení sa konať nebude

Už teraz sú však odborníci skeptickí a uvoľňovanie opatrení po dvoch týždňoch nepredpokladajú. Rovnaký postoj má aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Ako uviedol v rozhovore pre Denník N, v takomto režime to potiahneme minimálne do Vianoc

 

Dôvodom zatvorenia reštaurácií, obchodov či prevádzok služieb rovnako pre zaočkovaných, ako aj pre nezaočkovanú časť spoločnosti, je obrovský nápor na nemocnice. Tie sú aktuálne na hranici kolapsu. Mnohé z nich už musia prevážať covidových pacientov do iných nemocníc, pretože už nemajú voľné kapacity. 

 

Lengvarský povedal, že dva týždne je príliš krátky čas na to, aby sa situácia zlepšila natoľko, aby Slovensko mohlo opätovne nabehnúť na Covid automat. Ten na základe pandemickej situácie rozdeľuje okresy do rôznych farieb a stanovuje v nich presné pravidlá fungovania

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZOVANÉ: Na Slovensku bude platiť dvojtýždňový lockdown! Zaočkovaní výhody mať nebudú

 

Vianočné bubliny

Hlavný hygienik Ján Mikas odporúčal, aby na základe aktuálne situácie platil aspoň tri týždne, tak ako to odporúčalo aj konzílium odborníkov. Vyhlásenie núdzového stavu na 90 dní umožňuje vláde lockdown predĺžiť.

 

„Túto dohodu oceňujem. Všetci to pochopili. To, že sú opatrenia vyhlásené len na 14 dní, je irelevantné, lebo potom ich môžeme pritvrdiť, nechať na pôvodnej úrovni alebo uvoľniť," povedal Lengvarský. 

 

To či si budeme počas vianočných sviatkov vytvárať tzv. bubliny, ako tomu bolo minulý rok, odmietol komentovať. "Nevylučujem, že nejaké úpravy môžu prísť. O detailoch, čo bude o dva týždne, by som len špekuloval," povedal. 

 

Opatrenia sa budú prehodnocovať na základe viacerých faktorov tak, ako tomu bolo doteraz aj v prípade farieb okresov. Odborníci budú brať do úvahy 7-dňovú incidenciu, percento pozitivity, stav očkovania, podávanie monoklonálnych protilátok či nástup ďalšieho lieku, ktorý vláda schválila v stredu. 

 

Prečítajte si tiež: Pozrite si pravidlá schválené počas lockdownu. Platiť bude od dnešnej polnoci!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona