FOTO Pri vstupe do tejto krajiny musíte podpísať, že sa budete správať ekologicky: Viete, ktorá to je?

NETKY.SK • 19 Január 2018, 15:00 • 2 min
FOTO Pri vstupe do tejto krajiny musíte podpísať, že sa budete správať ekologicky: Viete, ktorá to je?

Na svete je prvá krajina, ktorá si od vás pri vstupe vyžiada podpis do pasu, ktorým sa zaviažete, že sa budete správať s ohľadom na ochranu prírody.

slovakia

left justify in out

Turizmus je nesporným prínosom pre ekonomiku krajiny, no masové cestovanie prináša aj radu problémov. Jeden z tých, ktoré miestnym najviac bijú do očí, je necitlivý prístup k danej lokalite, teda neekologické správanie sa. Po výletníkoch ostáva neporiadok, odpadky a niekedy dokonca aj ničia prírodu. Niektoré krajiny to riešia pokutami, v iných sú obyvatelia na turistov už doslova alergickí, no Palau sa rozhodol pre preventívne opatrenie.

 

Súostrovie Palau sa nachádza v Oceánii a je výnimočným kúskom Zeme. Známy je najmä pre svoju rôznorodosť, čím láka cestovateľov z celého sveta. A je ich čoraz viac, čo už domorodí ľudia začali pociťovať. Rozhodli sa preto zaviesť nové pravidlo. Do krajiny nebude môcť vstúpiť nikto, kto nepodpíše špeciálny sľub o zachovaní rešpektu k prírode.

 

Už pri vystúpení z lietadla vám do pasu dajú pečiatku, ktorá obsahuje text vymedzujúci  povinnosti návštevníka Palau. Až po tom, ako ho podpíšete, môžete začať dovolenkovať. S presnejšími pravidlami správania sa sú však všetci oboznámení už v lietadle, kde premietajú video dokumentujúce, čo si dovoliť možno a čo naopak nie. Na týchto ostrovoch sa napríklad nesmú loviť ryby, kŕmiť zvieratá, akýmkoľvek spôsobom poškodzovať koraly a nie je dovolené ani zbierať mušle a podobné „suveníry“.

 

Je evidentné, že Palaučanom na svojej krajine naozaj záleží. Špecificky upravené majú aj učebné osnovy, ktoré zahŕňajú environmentálnu výchovu, aby k podobnému zmýšľaniu viedli ďalšie generácie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies