FOTO NHL odštartovala hetrikmi McDavida a Simmondsa, Marleau debutoval dvoma gólmi

NETKY.SK • 5 Október 2017, 09:08 • 2 min
FOTO NHL odštartovala hetrikmi McDavida a Simmondsa, Marleau debutoval dvoma gólmi

NEW YORK - Úvodná noc základnej časti zámorskej NHL 2017/2018 priniesla kanonádu hokejistov Toronta na ľade Winnipegu, Maple Leafs zvíťazili v súboji dvoch kanadských tímov vysoko 7:2. V štyroch nočných zápasoch sa predstavil jediný slovenský hokejista, Marko Daňo v drese Jets nebodoval, vo štvrtom útoku odohral osem minút a pripísal si iba jednu mínusku. Obranca Martin Marinčin sa nezmestil do zostavy Toronta, duel sledoval z tribúny ako zdravý náhradník.

slovakia

left justify in out

Skvelý súťažný debut v zostave "javorových listov" zažil veterán Patrick Marleau. Kanadský útočník, ktorý prišiel do Toronta v lete po 19 sezónach v San Jose, sa na hladkom triumfe podieľal dvoma gólmi. "Viacero vecí sme na ľade robili správne, z čoho rezultovali góly v súperovej sieti," vyznal sa Marleau.

 

Pri jeho prvom góle na 4:0 pre hostí ťažil zo spolupráce s mladíkmi Mitchom Marnerom a Austonom Matthewsom, puk si po ich prihrávkach prikopol korčuľou a následne si blafákom vychutnal Stevea Masona v bránke Winnipegu. "Bola to z jeho strany úžasná akcia. Neuveriteľným spôsobom si prevzal puk a ten ďalší pohyb mal ešte lepší," povedal Matthews na margo prvého zásahu Marleaua.

 

Tri body za gól a dve asistencie zhodne zaznamenali Matthews a James van Riemsdyk. Brankár Mason, ktorý prišiel do Winnipegu v lete z Philadelphie, nebude na premiéru v drese Jets spomínať v dobrom, po piatich góloch z 20 striel prepustil na začiatku tretej tretiny miesto medzi žŕdkami Connorovi Hellebuyckovi. Maple Leafs sa dokázali ubrániť pri všetkých ôsmich presilovkách súpera, domáci sa strelecky prebudili až v 52. minúte za stavu 0:6, to už však nemohli odvrátiť drvivú prehru. "Za niektoré ikasované góly si môžeme sami. Prepadali sme v obrane a dostávali sa do problémov," citoval oficiálny web súťaže trénera "tryskáčov" Paula Mauricea.

 

Obhajca Stanleyho pohára Pittsburgh vstúpil do novej sezóny domácou prehrou so St. Louis 4:5 po predĺžení. Penguins dokázali vďaka presným zásahom kapitána Sidneyho Crosbyho a Conora Shearyho v tretej tretine vyrovnať z 2:4 na 4:4, no v extračase rozhodol o triumfe Blues svojím druhým gólom v zápase zadák Alex Pietrangelo. Kapitán "bluesmanov" skryl svoju strelu za obrancu Jeffa Schultza a v druhej minúte predĺženia skóroval cez lapačku brankára Matta Murrayho.

 

Blues tak pokazili domácim slávnostnú chvíľu, pred stretnutím totiž vyvesili pod strop PPG Paints Arény majstrovskú vlajku, ktorý bude "tučniakom" pripomínať zisk trofeje, už piatej v klubovej histórii. "Samozrejme, pre Penguins to bol špeciálny večer, to nepopierame. Zaslúžili si ho mať a verím, že sa ho raz dočkáme aj my. No my sme chceli podať v tejto aréne čo najlepší výkon a pokaziť im párty," nechal sa počuť Pietrangelo.

 

"Ukázali sme charakter, keď sme sa dokázali vrátiť do hry, nanešťastie, nezískali sme ten extra bod," poznamenal líder Pittsburghu Crosby, ktorý si okrem gólu pripísal aj jednu asistenciu.

 

V noci na štvrtok pútalo pozornosť aj derby dvoch kanadských rivalov Edmonton - Calgary. Oilers potiahol k triumfu 3:0 Connor McDavid, najproduktívnejší a najužitočnejší hráč minulej sezóny sa postaral o všetky tri góly domáceho tímu. Bol to pre neho druhý hetrik v profiligovej kariére.

 

"Odštartovali sme dobre, ale sezóna je veľmi dlhá. Naša defenzíva veľmi dobre fungovala a tiež sme schopní vytvárať si šance," povedal po stretnutí McDavid.

 

Prvé čisté konto v sezóne vychytal brankár "olejárov" Cam Talbot, ktorý zneškodnil všetkých 26 súperových striel a zaknihoval si 19. shutout v NHL. V drese Calgary sa ešte nepredstavila nová posila, český veterán Jaromír Jágr, ktorý podpísal ročný kontrakt len krátko pred stretnutím.

 

Za optimálneho stavu mohli v zápase nastúpiť aj dvaja Slováci, opora zadných radov Oilers Andrej Sekera však po operácii kolena vynechá ešte niekoľko mesiacov a útočník Flames Marek Hrivík po otrase mozgu, ktorý utrpel počas prípravy, takisto začal ročník na listine zranených hráčov.

 

V záverečnom súboji noci Philadelphia vyhrala na ľade San Jose 5:3 aj zásluhou troch gólov Wayna Simmondsa, 29-ročný krídelník dosiahol podobne ako McDavid druhý hetrik v NHL. Okrem strelecky disponovaného Simmondsa si rovnaký počet bodov, ale za gólové prihrávky, pripísali jeho spoluhráči Shayne Gostisbehere a Jakub Voráček. Pri debute v bránke Flyers predviedol Brian Elliott 32 úspešných zákrokov a pomohol svojmu novému tímu k prvému víťazstvu v sezóne.

 

Sumáre zápasov:

 

WINNIPEG JETS - TORONTO MAPLE LEAFS 2:7 (0:3, 0:1, 2:3)

Góly: 52. Scheifele (Laine, Byfuglien), 53. Perreault (Little) - 16. Kadri (van Riemsdyk, Bozak), 18. van Riemsdyk (Bozak), 19. Nylander (Gardiner, Matthews), 29. Marleau (Matthews, Marner), 41. Marleau (Kadri, Komarov), 48. Marner (van Riemsdyk, Rielly), 52. Matthews (Carrick, Borgman). Brankári: Mason (41. Hellebuyck) - Andersen, strely na bránku: 37:31, 15.321 divákov.

 

PITTSBURGH PENGUINS - ST. LOUIS BLUES 4:5 pp (1:2, 1:1, 2:1 - 0:1)

Góly: 7. Schultz (Crosby, Guentzel), 33. Määttä (Rust, Malkin), 54. Crosby (Guentzel, Malkin), 55. Sheary (McKegg, Rust) - 9. Schenn (Gunnarsson, Schwartz), 18. Parayko, 36. Pietrangelo (Sobotka, Šťastný), 44. Šťastný (Sobotka, Tarasenko), 62. Pietrangelo (Schenn, Schwartz). Brankári: Murray - Allen, strely na bránku: 33:34, 18.652 divákov.

 

EDMONTON OILERS - CALGARY FLAMES 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)

Góly: 12. McDavid (Draisaitl, Maroon), 49. McDavid, 60. McDavid (Draisaitl, Lucic). Brankári: Talbot - Smith, strely na bránku: 45:26, 18.347 divákov.

 

SAN JOSE SHARKS - PHILADELPHIA FLYERS 3:5 (2:2, 0:1, 1:2)

Góly: 18. Labanc (Dillon, Pavelski), 20. Labanc, 44. Couture (Thornton, Burns) - 9. Giroux (Voráček), 12. Weal (Konecny, Gostisbehere), 38. Simmonds (Gostisbehere, Voráček), 50. Simmonds (Voráček), 60. Simmonds (Couturier). Brankári: Jones - Elliott, strely na bránku: 35:31, 17.562 divákov.

 

Slovák v akcii:

Marko Daňo (Winnipeg) 8:06 0 0 0 -1 0 0

/pozn.: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies