FOTO Nádherné divadlo na oblohe nad Európou: Polárna žiara sa objavila aj nad Slovenskom

NETKY.SK • 19 Marec 2015, 10:56 • 2 min
FOTO Nádherné divadlo na oblohe nad Európou: Polárna žiara sa objavila aj nad Slovenskom

BRATISLAVA - Zo sýto fialovej a ružovej prechádzala až do oranžovej. Po niekoľkých hodinách sa vytratila a zanechala za sebou udivených astronómov a fotografov.

slovakia

left justify in out

Polárna žiara - jedno z najpôsobivejších prírodných divadiel -, ktorá sa nad Slovenskom objavila v noci z utorka na stredu (17.-18. marca), totiž nie je bežným úkazom. 

 

Podľa vedcov sa zjaví raz za 11 rokov, u nás bola veľmi intenzívna v roku 2005. Polárna žiara sa podľa vedcov objavila asi tri hodiny pred polnocou. Mala byť nad celým Slovenskom, na zamračenej oblohe ju však nebolo vidieť.

 

"Polárna žiara súvisí so silnou búrkou na Slnku. Počas nej sa do priestoru rozšíria častice, ktoré po stretnutí s molekulami vzduchu vytvárajú žiaru. Spektrum farieb je vždy iné," vysvetľuje Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorologického ústavu.

 

To, že sa objavila aj nad Slovenskom, je výnimočné. Žiara sa totiž vyskytuje skôr v polárnych oblastiach. 

 

Polárna žiara v Británii

 

img

 

Polárna žiara v Maďarsku

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies