FOTO a VIDEO Samica kriticky ohrozeného nosorožca sumatrianskeho porodila mláďa

NETKY.SK • 13 Máj 2016, 13:52 • 2 min
FOTO a VIDEO Samica kriticky ohrozeného nosorožca sumatrianskeho porodila mláďa

JAKARTA - Samica nosorožca sumatrianskeho porodila mláďa-samičku v indonézskom útulku pre zvieratá. Informovali o tom tamojší predstavitelia. Zvyšujú sa tak nádeje, že tento kriticky ohrozený druh nosorožca prežije.

slovakia

left justify in out

Mláďa sa narodilo vo štvrtok 14-ročnej samici nosorožca sumatrianskeho menom Ratu v útulku pre nosorožcov v Národnom parku Way Kambas v provincii Lampung na indonézskom ostrove Sumatra. Správu oznámil šéf parku Subakir.

 

"Máme veľkú radosť, že Ratu porodila zdravé mláďa, a sme opatrne optimistickí, že mláďaťu sa bude dariť," uviedla Susie Ellisová, výkonná riaditeľka Medzinárodnej nadácie pre nosorožcov (IRF).

 

"Jedno narodené mláďa síce nezachráni celý živočíšny druh, ale aspoň je na Zemi ďalší nosorožec sumatriansky," dodala Ellisová, ktorú dnes citovala tlačová agentúra DPA.

 

Nosorožce sumatrianske sú kriticky ohrozený druh a na svete ich už žije menej než 100, ako vyplýva z údajov IRF.

Ratu po prvý raz porodila mláďa v roku 2012 - bolo to zároveň prvýkrát za vyše 128 rokov, čo nosorožec sumatriansky v indonézskom zariadení priviedol na svet potomka.

 

Nosorožcov sumatrianskych ohrozuje neustály úbytok tropických pralesov, ktoré sú ich prirodzeným prostredím, a pytliactvo.

 

Lovci zabíjajú nosorožce pre ich cenné rohy.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies