FOTO a VIDEO Ľudská krutosť nemá hraníc: Toto sú najsmutnejšie medvede na svete

NETKY.SK • 6 September 2016, 16:00 • 2 min
FOTO a VIDEO Ľudská krutosť nemá hraníc: Toto sú najsmutnejšie medvede na svete

PRIŠTINA – Strýznený medveď, ktorý bol niekoľko rokov zavretý v malej betónovej klietke vedľa WC a kŕmený pivom, je konečne zachránený.

slovakia

left justify in out

Tomi, ktorý sa nešťastne zviditeľnil ako "najsmutnejší medveď vo svete", bol teraz už bývalým majiteľom chytený do zajatia spolu s ďalším medveďom hnedým Pashukom. Ten mal reťaz okolo krku uviazanú tak tesne, že sa mu vryla do mäsa. Pripútali ho ňou totiž už ako malé mláďa, no nikdy ju nepovolili. Kov už dokonca začala obrastať nová koža, preto ju museli záchranári rozrezať.

 

img

 

Zlé životné podmienkami a nezdravé jedlo Tomiho vážne poznačili, od hladu dokonca začal hrýzť sám seba. Medvede zachránila medzinárodná organizácia na ochranu zvierat Štyri labky, ktorá nedávno spustila kampaň za záchranu albánskych medveďov hnedých, označovaných za „najsmutnejšie medvede na svete.“

 

 

Organizácii sa podarilo túto dvojicu odobrať majiteľovi za podpory albánskeho ministerstva životného prostredia, ktoré sa v tejto veci angažuje čoraz aktívnejšie.

 

"Tomi je vo veľmi zlom stave, zuby má ťažko poškodené a na hornej časti tela má množstvo zranení. Bol najvyšší čas, dostať ho z toho hrozného miesta,“ povedala Carsten Hertwig zo Štyroch labiek. Dodala, že v Albánsku podobne trpí ešte okolo 50 medveďov, ktoré chcú zachrániť a nájsť im náhradný domov.

 

img

 

Tomi strávil niekoľko dní v Zoo v Tirane, kde ho ošetrili a zaočkovali. Neskôr bol premiestnený do medvedieho útočiska Štyri labky v Prištine Kosovo.

 

Jeho sused Pashuk sa tiež pomaly zotavuje. "Videla som už veľa trpiacich medveďov, ale toto prekonalo všetko,“ povedala Carsten.

 

 

Vo voľnej prírode v Albánsku žije približne 250 medveďov hnedých. Ich populácia je veľmi ohrozená pytliactvom, odchytávaním či lovom. Kampaň za oslobodenie „najsmutnejších medveďov na svete“ už vyzbierala viac ako 60.000 podpisov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies