FOTO a VIDEO Kosovská opozícia opäť útočila v parlamente slzotvorným plynom

NETKY.SK • 25 Február 2016, 07:30 • 2 min
FOTO a VIDEO Kosovská opozícia opäť útočila v parlamente slzotvorným plynom

BELEHRAD - Stredajšie rokovanie kosovského parlamentu, na ktorom poslanci stanovili voľbu nového prezidenta na tento piatok, bolo opäť narušené útokom slzotvorným plynom. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Opozičným nacionalistom z hnutia Vetëvendosje (Sebaurčenie) sa podarilo zaútočiť aj napriek prísnym bezpečnostným opatreniam nastoleným kvôli podobným predchádzajúcim útokom, ktoré sa začali už v októbri minulého roka.

 

Opozícia týmto spôsobom vyjadruje protest proti dohode medzi kosovskou vládou a Srbskom, ktorá dáva oblastiam so srbskou väčšinou obyvateľov širšie právomoci. Táto dohoda bola sprostredkovaná Európskou úniou v rámci úsilia o normalizáciu vzťahov medzi Srbskom a Kosovom, bývalou srbskou provinciou, ktorá v roku 2008 vyhlásila samostatnosť.

 

Opozícia žiada odstúpenie súčasného premiéra Isa Mustafu a zvolanie predčasných volieb. Najbližšie parlamentné voľby sú naplánované na rok 2018.

 

Prezident Kosova je volený nepriamo, teda členmi parlamentu. Bývalý kosovský premiér a súčasný minister zahraničných vecí Hashim Thaci by mal podľa prognóz prevziať prezidentské kreslo od súčasnej prezidentky Atifete Jahjagovej, ktorej čoskoro vyprší päťročné funkčné obdobie.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies