Potravinový semafor dostal v parlamente zelenú. Dáme zbohom otravinám?

NETKY.SK • 28 Január 2021, 20:15 • 2 min
Potravinový semafor dostal v parlamente zelenú. Dáme zbohom otravinám?

BRATISLAVA - Potravinový semafor poslanca Patricka Linharta (Sme rodina) dostal v parlamente definitívne zelenú.

slovakia

left justify in out

Poslanci vo štvrtok schválili novelu zákona o potravinách, ktorá zahŕňala aj tento návrh. Schválenie novely zavádza register potravín pre potravinový semafor, ktorý bude dobrovoľným informačným systémom. 

 

Spotrebitelia sa dozvedia, čo konzumujú

Obsahovať bude informácie o potravine a jej výrobcovi. Registrujúcim orgánom, správcom a prevádzkovateľom registra potravín pre potravinový semafor sa stane Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktoré zverejní tento register potravín na svojom webe.

 

Cez pozmeňujúci návrh samotného Linharta sa schválila zmena nadobudnutia účinnosti z 1. januára 2021 na 1. januára 2022.

 

 

A to, že do registra potravín sa budú zapisovať údaje o cieľovej skupine spotrebiteľov, stupni a spôsobe spracovania potraviny, jej zložení, kvalite, politike kvality, produkčnom systéme a pôvode a certifikačnom systéme a požiadavkách na bezpečnosť pri jej výrobe.

 

Pomôže odbúrať nesprávne stravovacie návyky?
Potraviny zaregistrované v registri potravín pre potravinový semafor majú uľahčiť výber konečnému spotrebiteľovi a zjednodušiť pomoc štátu v podobe podpory a propagácie domácich a kvalitných potravín, ktoré z dlhodobého hľadiska napomôžu k zníženiu počtu obyvateľstva trpiaceho zdravotnými problémami zapríčinenými nesprávnymi stravovacími návykmi.

 

 

„Potravinový semafor bude jednoduchý, všeobecne zrozumiteľný a transparentný systém registrácie potravín, ktorý zohľadní požiadavky spotrebiteľov,“ uviedol Linhart v pléne NR SR ako predkladateľ návrhu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies