Flašíková Beňová: Proti porušovaniu ľudských práv sa robí žalostne málo

NETKY.SK • 16 December 2015, 08:57 • 2 min
Flašíková Beňová: Proti porušovaniu ľudských práv sa robí žalostne málo

BRATISLAVA - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) sa v rámci stredajšieho rokovacieho dňa budú zaoberať ochranou ľudských práv a účinnosťou existujúcich politík Európskej únie (EÚ) v tejto oblasti. Ide o dôležitú tému s priamym dosahom na mieru kvality života a demokracie v jednotlivých členských krajinách, ako aj v celej Únii.

slovakia

left justify in out

Téma súvisí aj s výročnou správou týkajúcou sa úrovne dodržiavania ľudských práv v roku 2014. „Takéto dokumenty sú potrebné pre diskusie o tom, ako ochranu ľudských práv zabezpečovať. Z hľadiska praktického výkonu však veľa nepomôžu. Užitočnejšie by boli v prípade, ak by obsahovali konkrétne vyhodnotenie a analýzu vplyvu existujúcich politík na dodržiavanie ľudských práv či už v rámci hraníc EÚ alebo mimo nej. Také sa tam však napriek popísaniu skutočne mnohých strán bohužiaľ nenachádza,“ povedala poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová.

 

Práve efektívnosť súčasnej regulácie a jej existujúcich nástrojov je pritom dôležité poznať. „Či sa pozrieme na situáciu v oblasti práv žien, menšín, vrátane ľudí s odlišnou sexuálnou orientáciou, stále častejšie sa voči nim objavujú nenávistné a xenofóbne prejavy. Tie zároveň nie sú žiadnym spôsobom postihované. Agresori získavajú pocit beztrestnosti a diskriminácia v rámci spoločnosti len tak prekvitá,“ upozornila europoslankyňa. Proti tomuto trendu sa podľa nej robí len žalostne málo. Téma je tiež dôležitá z pohľadu nastavenia zahraničnej politiky a obchodných vzťahov v EÚ. „Členské štáty a ich predstavitelia pri vytváraní obchodných vzťahov, napríklad v oblasti energetiky, no najmä bezpečnosti absolútne nehľadia na to aký prístup k ochrane ľudských práv ich obchodní partneri z tretích krajín majú. Ak má ísť Európa príkladom, prístup jej predstaviteľov by sa aj v tomto mal určite zmeniť,“ uzavrela.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies