Petra Vlhová skončila štvrtá v obrovskom slalome: "Chcela som viac"

NETKY.SK • 17 December 2019, 14:59 • 2 min
Petra Vlhová skončila štvrtá v obrovskom slalome: "Chcela som viac"

COURCHEVEL - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová obsadila v utorňajšom obrovskom slalome Svetového pohára štvrté miesto.

slovakia

left justify in out

Vo francúzskom Courcheveli zaostala za víťaznou Taliankou Federicou Brignoneovou o 48 stotín sekundy, na pódiové priečky sa pred ňu dostali aj druhá Mina Fürst Holtmannová z Nórska (+0,04 s) a tretia Švajčiarka Wendy Holdenerová (+0,44). Mikaela Shiffrinová skončila prekvapujúco až na 17. pozícii s mankom 1,65 s na víťazku.

 

Vlhovej bolo teplo

Fenomenálna Američanka išla ako prvá príliš vlažne, predstihli ju všetky súperky z renkingovej top-sedmičky, celkovo trinásť z pätnástky a štyri pretekárky jej nadelili vyše sekundu. V ďalšom priebehu kola v poradí klesla na 19. priečku so stratou 1,33 na vedúcu Holtmannovú. Vlhová v tejto súvislosti v cieli 1. kola pre RTVS povedala: "Je teplo a podmienky sú tu všelijaké. Vzhľadom na to Mikaelin tréner ako staviteľ trate druhého kola zrejme nemôže urobiť nejaké špeciality, uvidíme. Ona tiež nie je stroj, prvé kolo pokazila, ale v druhom pôjde naplno. Ja tiež, boľavú nohu síce stále cítim, ale nezaoberám sa mojimi zraneniami a stavom môjho tela, každú jazdu chcem ísť čo najlepšie. Myslím si, že dnes som v prvom kole išla veľmi dobre spodnú časť, v hornej to nebolo úplne optimálne, pozriem si to na videu."

 

Vlhová išla na trať so sedmičkou. Na dynamickom kurze s pravidelnými líniami bez výrazných prelomov a povrchových selekcií mala pár jemných zaváhaní, ale to vyplývalo z jej vysokého ataku bránok. Napriek drobným chybičkám získala tempo do dolnej časti, ktorú prešla najlepšie zo všetkých. Na vedúcu Nórku oproti druhému medzičasu (+0,55 s) získala 39 stotín.

 

 

Holtmannovej jazda bola nespútaná a vyrovnaná na celom svahu, do druhého kola si zobrala náskok desatiny, resp. 13 stotín na Talianky Martu Bassinovú a Brignoneovú. Vlhová sa usadila na štvrtej priečke, od vedúcej Nórky ju delilo 16 stotín sekundy, ale na svoju veľkú rivalku Shiffrinovú získala 1,20 s.

 

Premiérové umiestnenie

Shiffrinová si v druhej jazde mierne polepšila, ale 17. miestom si pripísala svoj najhorší výsledok v dejisku, kde triumfovala v štyroch súťažiach SP za sebou vrátane predchádzajúcich dvoch "obrákov".

 

Z piatej pozície zaútočila Holdenerová, ktorá si udržala výhodnú stopu až do záverečných bránok a dostala sa na čelo. Vlhová pred ňou mala náskok 21 stotín, ktorý agresívnou jazdou najprv zvyšovala, no stratila v spodnej časti a po jedenástom najlepšom čase 2. kola sa zaradila až za Švajčiarku, ktorá dosiahla premiérové pódiové umiestnenie v technicky najnáročnejšej alpskej disciplíne. Vlhovej na 29. pódium v kariére SP chýbali štyri stotiny, mala rovnaký čas ako Nemka Viktoria Rebensburgová.

 

 

"Pocity nie sú najlepšie, asi som urobila priveľa chýb, pred cieľom na rovine som spravila jednu obrovskú. Bolo to postavené trošku rovnejšie, nabrala som rýchlosť a do ďalších bránok som išla neskoro. Na strmine by som možno stratila menej, ale toto už bolo tesne pred cieľom. V každom obrovskom slalome sa posúvam vyššie a vyššie, ale chcela som viac. Mám ďalšie body, som však nahnevaná, chcela som pódium," povedala pre RTVS Slovenka, ktorú okrem problémov s holennou kosťou trápila aj choroba: "Už ani neviem, ako sa cítim, zas som trocha ochorela. Snažím sa to brať pozitívne, vždy, keď mi niečo je, jazdím rýchlo. Ale už čakám, kedy sa skončí rok a potom to bude lepšie."

 

Prvé pódium

Brignoneová vygradovala svoj výkon a v cieli mala 44-stotinový náskok pred Holdenerovou. Bassinová sa prepadla na siedme miesto, ale 24-ročná Holtmannová bojovala o víťazstvo, pripravila ju o ňu výraznejšia chyba, pri ktorej sa dostala príliš pod bránku. Neslávila premiérový triumf, ale aspoň prvé pódium, Brignoneová dosiahla jedenáste víťazstvo v pretekoch SP, šieste v "obráku".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona