Kde končí slovenský odpad?

NETKY.SK • 5 Jún 2019, 11:00 • 2 min
Kde končí slovenský odpad?

Odpad hádžeme do odpadkového koša, ktorý je odnášaný preč. Odpad, ktorý odíde preč tu s nami je a bude. Na obyvateľa sa na Slovensku vyprodukuje viac ako 1,5 tony odpadu (patrí sem aj priemyselný odpad). Odpad spôsobuje problémy s čistotou ovzdušia, vody, pôdy aj ochranou ekosystémov.

slovakia

left justify in out

Slovensko pozná tri formy likvidácie odpadu – spaľovanie, skládkovanie a recykláciu.

 

1. Skládkovanie - nedostatočná kvalita spracovania odpadov sa ukazuje aj vysokou mierou skládkovania. Skládkovanie je považované za najhoršiu možnosť spracovania odpadu, keďže problém nerieši a iba ho prenáša z generácie na generáciu.

 

img

 

Skládkovanie je najrozšírenejšia forma likvidácie odpadu na Slovensku. Dve tretiny komunálnych a viac ako polovica všetkých odpadov sú uložené na skládky. Príčinou sú nízke poplatky za skládkovanie. Na skládkach vzniká metán a iné plyny, ktoré môžu unikať a prispievajú ku globálnemu otepľovaniu.

Trend poklesu skládkovania odpadov a zvyšovania ich recyklácie je veľmi slabý.

Na Slovensku sa nachádzajú tisíce oblastí s nezákonne umiestneným odpadom, čo znehodnocuje dané územia, ohrozuje zdravie obyvateľstva a ekosystémy. Predstavuje ďalšie hrozby do budúcna. Väčšinu odpadu na takýchto skládkach tvorí zmesový komunálny a stavebný odpad.

 

2. Spaľovanie odpadu - spaľovne komunálneho odpadu sa nachádzajú v Bratislave a v Košiciach. Spaľovňa vyrába teplo, ktorým sú vykurované domácnosti. Škváru (odpad spaľovania) je možné využiť napr. ako prímes na výstavbu ciest.

V roku 2017 bolo v bratislavskej spaľovni spálením zneškodnených 136 895,54  ton zmesového odpadu. Zo spáleného odpadu ostalo 33 714,80 ton odpadu, ktorý putoval na skládku.

V roku 2017 bolo v košickej spaľovni spálením zneškodnených 99 264 ton zmesového odpadu.

 

3. Recyklácia - na Slovensku je nízka miera recyklácie, jedna z najnižších v EÚ. Na Slovensku sa podľa Eurostatu recykluje iba približne desatina komunálneho odpadu. Slovensko sa zaviazalo zvýšiť mieru recyklácie do roku 2020 na 50%. Za posledných 10 rokov zvýšilo Slovensko mieru recyklácie komunálneho odpadu iba o 4 percentuálne body.

Slovensko má aj ďalšie ambiciózne plány. Do roku 2030 by chcelo v rámci Envirostratégie zvýšiť mieru recyklácie komunálneho odpadu na 60 % a do roku 2035 znížiť mieru skládkovania na menej ako 25 %.

 

img

 

Existuje potreba triedenia a zhodnocovania biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu. Ekonomika prichádza o významný objem materiálov, ktoré by mohli byť druhotne využité. V rámci Envirostratégie bude zakázané zneškodňovanie potravinového odpadu pre supermarkety.

 

Odpadové vody sa tiež podieľajú na znečistení životného prostredia, pôdy a vody. Na Slovensku sú k čistiarňam odpadových vôd pripojené necelé dve tretiny obyvateľstva. Problémom Slovenska je pripojenie obyvateľstva k čistiarňam (približne 64 % obyvateľstva). Slovensko dlhodobo produkuje nadpriemerne veľa odpadových vôd na obyvateľa.

Najväčším zdrojom kontaminácie pôdy na Slovensku sú priemyselná a obchodná činnosť, komunálny a priemyselný odpad. Odpad tvorí až 39% kontaminácie pôdy, čo potvrdzuje definovanú výzvu v oblasti odpadov a jeho skládkovania.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona