Planéta podobná našej Zemi sa nachádza v zóne, ktorá by mohla byť obývateľná

NETKY.SK • 8 Január 2020, 15:28 • 2 min
Planéta podobná našej Zemi sa nachádza v zóne, ktorá by mohla byť obývateľná

Jednou zo zásadných otázok, ktoré vedcov trápia už nejaký čas, je otázka obývateľnosti iných planét. V posledných rokoch sa vedci intenzívne zaoberajú najmä možnosťou života na Marse.

slovakia

left justify in out

 

Je však možnosť, že niekde vo vesmíre existuje planéta, kde by človek mohol prežiť?

 

Objavili planétu veľkosťou pripomínajúcu Zem

Ako uvádza portál Science Daily, NASA urobila výnimočný objav. Vďaka satelitu Transiting exoplanét Survey Satellite (TESS) totiž objavila planétu nachádzajúcu sa v zóne, ktorá je považovaná za obývateľnú.

 

 

Planéta je približne rovnako veľká ako Zem a podmienky sú ideálne na to, aby sa na jej povrchu nachádzala voda v tekutom skupenstve. Novo objavená planéta dostala pomenovanie TOI 700 d a NASA na jej preskúmanie použila Spitzer Space Telescope. Vďaka nemu sa podarilo vytvoriť náhľad toho, aké by mohli na planéte vládnuť podmienky, čo uľahčí ďalšie prieskumy.

 

Objav je o to zaujímavejší, že doteraz sa nepodarilo objaviť príliš veľa planét, ktoré by boli veľkosťou podobné Zemi a ešte k tomu v zóne, ktorá je považovaná za obývateľnú. Niekoľko takých planét sa podarilo objaviť v okolí chladného červeného trpaslíka s názvom Trappist-1 a NASA je objavila vďaka Keplerovho teleskopu.

 

Teleskop hľadá planéty v obytnej zóne

Teleskop TESS bol zostavený špeciálne kvôli hľadaniu planét, ktoré obiehajú v blízkosti hviezd, sú teda v obytnej zóne a rozmermi blízke Zemi.

 

Práve pri týchto planétach je najpravdepodobnejší, že sa ich podarí objaviť veľkými teleskopmi z vesmíru, ale aj zo Zeme. Objav planéty TOI 700 d je pre teleskop TESS zatiaľ najväčším úspechom a radosť vedcov z NASA je o to väčšia, že ešte tento mesiac teleskop TESS svoju operáciu končí.

 

Úlohou TESS je monitorovať časti oblohy, ktorým sa hovorí sektory a jedna misia trvá 27 dní. Teleskop sleduje tzv. prechody, teda čas, kedy sa následkom prechodu planéty popredných hviezd zmení jej jasnosť. Planéta TOI 700 d je od Zeme vzdialená približne 100 svetelných rokov a nachádza sa v súhvezdí Dorado. Hviezda, okolo ktorej planéta obieha, bola pôvodne nesprávne klasifikovaná. Vedci sa domnievali, že je viac podobná Slnku, a teda planéty, ktoré okolo nej obiehajú, sú väčšie a horúcejšie.

 

Vedcom sa však chybu v meraniach podarilo napraviť, vďaka čomu zistili, že planéty obiehajúce okolo hviezdy sú menšie a nachádzajú sa v zóne, ktorá je považovaná za obývateľnú. Jedna z planét, TOI 700 b, je takmer rovnako veľká ako Zem, jej povrch je pravdepodobne kamenistý a hviezdu obehne počas 10 dní. Planéte TOI 700 d zas trvá 37 dní, kým okolo hviezdy obehne. Samozrejme, aby sa vedci o planétach dozvedeli viac, sú potrebné ďalšie pozorovania a prieskumy. Ďalším krokom je zistiť, či planéta má atmosféru a ak áno, aké je jej presné zloženie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies